Translate

środa, 28 czerwca 2017

Prosty chleb na drożdżach

Prosty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek.


Chleb drożdżowy

Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850.

Chleb z suchymi drożdżami

Składniki na chleb drożdżowy:

(foremka 31 cm x 14 cm, może być nieco mniejsza)
  • 500 g mąki chlebowej typ 720
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 10 g soli
  • 300 - 350 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka mąki pszennej (do rozmieszania z drożdżami)
    Dodatkowo:
  • łyżka oleju i otręby lub mąka do oprószenia formy
Łatwy wypiek chleba drożdżowego

Jak upiec chleb?

  1. Drożdże, cukier i mąkę zalać 50 ml letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Suche drożdże zazwyczaj od razu dodaję do całej mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu. Chleb może być uformowany w kształt bochenka i położony bezpośrednio na wyłożoną blaszkę z piekarnika, którą wyłożyć papierem do pieczenia oprószonym mąką.
  3. Po wyrośnięciu ciasta rozmieszać je (zagnieść), podsypując od brzegów mąką. Wymieszane ciasto będzie dość dobrze odchodzić od łyżki lub rąk, wtedy przełożyć je do posmarowanej i oprószonej otrębami formy. Foremkę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
  4. Po wyrośnięciu wierzch chleba delikatnie posmarować odrobiną wody.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45 - 50 minut.
  6. Po upieczeniu dokładnie wystudzić na kratce. Nie kroić gorącego chleba, gdyż zdeformujemy go i skórka będzie się oddzielać.

    Zobacz również: chleb pszenno-żytni na zakwasie.



12 komentarzy:

  1. Domowy chleba smakuje najlepiej, dawno nie piekłam, teraz będzie za mną chodził :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super ten chlebek wygląda. Koniecznie będe musiała go spróobować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe pieczywo :) Jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię domowe chlebki, takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe pieczywko zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: