Translate

sobota, 15 lipca 2017

Karkówka w młodej kapuście

Soczysta karkówka w młodej kapuście to bardzo treściwe, sycące i smaczne danie obiadowe. Karkówka w kapuście jest daniem jednogarnkowe, które łatwo przygotować i zdecydowanie możne to być obiad na kilka dni, gdyż podgrzana również dobrze smakuje.


Karkówka duszona w kapuście

Bardzo lubię smak świeżej młodej kapusty duszonej z dodatkiem karkówki wieprzowej, gdyż nadaje ona mięsu soczystości i delikatnego kapuścianego smaku. Młoda kapusta jest bardzo delikatna i potrzebuje mniej czasu, aby ją ugotować, co sprawia, że chętnie po nią sięgam. Dużo smaku i aromatu tej potrawie nadaje również świeży koperek.

Duszona kapusta z karkówką

Składniki:

  • 1 główka świeżej młodej kapusty
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • wiązka świeżego koperku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokroić na niezbyt duże kawałki i obsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Po obsmażeniu mięso włożyć do garnka i zalać litrem gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
  2. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa.
  3. Kapustę dość grubo poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Dusić pod przykryciem około 15 minut, po czym dodać przyprawy i pokrojoną drobno paprykę.
  4. Sprawdzić, jeśli mięso i papryka są ugotowane to dodać posiekany koperek, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy, doprawić do smaku pieprzem i solą, zagotować.

12 komentarzy:

  1. Ale przepysznie to wygląda. Mniam, idealne danie dla mojego męża!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ta karkóweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty na karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam okazję w niedzielę wypróbować przepis, cała rodzinka zachwycona daniem ;) Dziękuje bardzo za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że danie smakowało i dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  5. Świetnie wygląda ta kapustka i zapewne kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej, podobnie jak bigos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to prawda po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: