Sernik truskawkowy bez pieczenia

/ 8

Sernik truskawkowy bez pieczenia to kremowy deser o wyraźnym smaku truskawek, który na pewno sprawi przyjemność ukochanej osobie. Łatwe i mało pracochłonne przygotowanie powinno zachęcić do jego wykonania. 

Sernik z truskawkami i galaretkami
Zimą często mam ochotę na letnie smaki, niestety, w tym okresie świeże truskawki są drogie i nie tak smaczne i aromatyczne, jak latem. Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie mrożonych truskawek, które po rozmrożeniu nie wyglądają może zbyt apetycznie, ale ich smak jest zachowany i doskonale sprawdzą się w serniku.

Sernik truskawkowy bez pieczenia jest o umiarkowanej słodyczy, po jego zjedzeniu czujemy się lekko i z pewnością sięgniemy po następny kawałek. Latem do tego sernika wykorzystuję świeże truskawki, którymi również dekoruję wierzch ciasta. U mnie proporcje składników są na dużą formę, wykonując deser z połowy składników, otrzymamy mniejszą porcję sernika na zimno. 
Sernik z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • 1 kg sera białego twarogowego mielonego
  • 900 g truskawek mrożonych
  • 100 ml śmietany 30%
  • 6 - 7 łyżek cukru 
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ilość dostosować do stopnia kwaśności sera)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki truskawkowe

Bita śmietana:

  • 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 150 g herbatników
    Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.

Jak przygotować sernik z truskawkami bez pieczenia?

  1. Rozmrożone truskawki zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować do czasu, aż będą miały jednolity kolor i nie będzie widocznych surowych truskawek.
  2. Po ugotowaniu truskawki zdjąć z palnika, wsypać do nich galaretki i mieszać do całkowitego  ich rozpuszczenia (nie gotować). Masę wystudzić, ale pilnować, aby nie stężała.
  3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie miksować dodając po łyżce ser, a pod koniec stopniowo dodawać wystudzoną, ale jeszcze płynną masę truskawkową z rozmieszanymi galaretkami.
  4. Masę serową powoli wylać do formy wyłożonej herbatnikami i wstawić na 20 minut do lodówki.
  5. Na częściowo zastygnięty ser z truskawkami wyłożyć ubitą śmietanę i udekorować kawałkami stężałej galaretki.
  6. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby całkowicie zastygł.

Bita śmietana:

  1. Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukier puder i ziarenka wanilii.
  2. Ubita śmietana dłużej zachowała formę i dobrze będzie się kroić, jeśli dodamy do niej żelatyny.
  3. Żelatynę namoczyć wcześniej w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić (nie gotować) i wystudzoną dodać stopniowo do śmietany pod koniec jej ubijania.

Galaretka:

  1. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić i napełnić nią foremkę do robienia czekoladek lub wylać do płaskiego niezbyt dużego naczynia, aby po zastygnięciu można było ją pokroić. 
  2. Galaretkę wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała.

    Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami.

Komentarze

  1. Sernik wygląda rewelacyjnie, chętnie bym się skusiła na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proszę bardzo, jeszcze kilka kawałków zostało ;)

      Usuń
  2. Mam zamrożone truskawki. Pyszności serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, bardzo apetyczny sernik.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dużo fajnych przepisów napewno skorzystam 👍

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *