Delikatne jak mgiełka ciasteczka kokosowe, mega kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki, to będą bezglutenowe.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Jak przygotować ciasteczka kokosowe?
- Miksując jajka powoli wlewać olej i mleczko kokosowe.
- Gdy będzie jednolita płynna konsystencja, miksując stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Miksować do czasu, aż znikną wszelkie grudki.
- Dodać wiórki kokosowe, ich ilość może być różna (zależy od jakości, jakie mamy). Wymieszać, ma być dość gęsta konsystencja.
- Nabierać łyżeczką ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki z góry spłaszczać, nadając kształt ciasteczek.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
- Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną. Zaraz po wystudzeniu są lekko miękkie.
- W przepisie można pominąć proszek do pieczenia lub dodać taki bez dodatku mąki pszennej, wtedy ciasteczka będą bezglutenowe.
- Z podanych proporcji wyszło 40 ciasteczek.
Polecam również prezentowane wcześniej tradycyjne kokosanki.
To co kokosowe musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńFaktycznie mocno kokosowe :) Muszą smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuń