Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem feta
Smaczne połączenie piersi kurczaka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Sama pierś mi osobiście jest trochę bez wyrazu, ale w takim zestawieniu bardzo mi smakuje. Przygotowane danie obiadowe jest lekkie i soczyste, powinno posmakować osobom będącym na diecie i liczącym kalorie.
Do przygotowania tego dania użyłam mrożonego szpinaku, jeśli dodamy świeży, to na pewno będzie ono jeszcze smaczniejsze. Ser feta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to idealne połączenie smaków, a kurczak zapieczony pod taką pierzynką jest świetnym ich utrwaleniem.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
 - 450 g mrożonego szpinaku
 - 150 g sera feta
 - 3 ząbki czosnku
 - 8 suszonych pomidorów
 - 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
 - 1/3 szklanki oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
 - 1 łyżeczka oregano
 - pieprz świeżo mielony
 - 1/3 łyżeczki chili
 - 1 łyżka masła
 - sól
 
Przygotowanie:
- Pomidory suszone z opakowania namoczyć w gorącej wodzie na około 6 minut, aby zmiękły, a następnie przełożyć je do oliwy i pozostawić na 20 minut. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika już w oliwie, to takie należy tylko pokroić w paski o szerokości 0,5 cm.
 - Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dość duże kawałki, oprószyć je delikatnie pieprzem i solą i delikatnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
 - Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak, delikatnie posolić i smażyć około 3 - 4 minuty.
 - Wymieszać 1/3 szklanki oliwy po moczeniu pomidorów ze śmietaną, gałką, oregano i chili.
 - Na dno foremki do pieczenia wyłożyć kurczaka i posmarować go przyprawioną oliwą ze śmietaną. Na każdym kawałku ułożyć po kilka kawałeczków pomidora i po łyżce podsmażonego i odciśniętego szpinaku. Na wierzchu równomiernie rozkruszyć ser feta.
 - Piec bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) około 30 minut.
 - Jeśli lubimy dania z sosami, to zagotować i odparować powstały po pieczeniu sok z kilkoma łyżkami dobrej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Zobacz również:
Kurczak imbirowy z miodem  





Bardzo smaczne jedzonko. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńPyszna propozycja. :-) Lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuńnarobiłaś apetytu:)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto przygotować :)
UsuńPyszne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajnie to wygląda, szczególnie ta zrumieniona feta :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Dobrze również smakuje :D
OdpowiedzUsuń