Placki ziemniaczane

/ 14

Placki ziemniaczane to znane i prawie przez wszystkich lubiane danie z ziemniaków. Prostota wykonania i natychmiastowa możliwość ich zjedzenia zaraz po usmażeniu sprawia, że chętnie je przygotowujemy. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące.


Danie z ziemniaków

Co zrobić, aby placki ziemniaczane były chrupiące?

Niby proste danie, ale stawiającym pierwsze kroki w kuchni może sprawiać trudność. Sama pamiętam, jak przesadzałam z ilością dodawanej mąki i placki wychodziły jak skała, ani chrupiące, ani smaczne. Teraz już wiem, najlepsze placki ziemniaczane wychodzą z minimalną ilością mąki. Jeśli trafią nam się bardzo wodniste ziemniaki, gdy je zetrzemy na tarce, lepiej zlać z wierzchu nadmiar wody, niż dodawać mąkę. Chrupkości plackom ziemniaczanym nadaje, usmażenie ich na dobrze rozgrzanym smalcu (olej też da radę, aby tylko był dobrze rozgrzany).

Takie placki robię z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki, gdyż podczas ich jedzenia, lubię trafiać na kawałeczki słodkiej cebulki (można ją także zetrzeć na tarce). Dobrze smakują również z dodanym do środka pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem.

Po usmażeniu placki podaję zazwyczaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub białym serem (z serem lubię najbardziej). Jestem ciekawa  z czym u Was są podawane placki ziemniaczane i czy je lubicie?

Placki smażone z surowych ziemniaków

 Składniki:

(na 2 porcje)
  • 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • smalec lub olej do smażenia 

 Przygotowanie placków ziemniaczanych:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odczekać chwilę, jeśli na powierzchni ziemniaków jest bardzo dużo płynu, zlać delikatnie tylko jego część. 
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. 
  3. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, cebulę, pieprz i sól, starannie wymieszać. 
  4. Smażyć na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem, nakładając średniej wielkości, niezbyt grube placki. Smażyć z obu stron tak, jak lubimy najbardziej (u mnie dobrze wysmażone). Masę wymieszać przed każdym nałożeniem jej na patelnię, aby miała jednorodną konsystencję. 
  5. Polecam podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub białym serem.

    Z podobnie przyprawionych ziemniaków warto zrobić babkę ziemniaczaną.

Komentarze

  1. Uwielbiam placuszki :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze ze swojską śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki ziemniaczane mogę jeść codziennie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również mi smakują, zwłaszcza takie chrupiące :)

      Usuń
  4. Placki bardzo lubię. Ze śmietaną nie jem, ale muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śmietaną lubi mój Mąż, ja wolę z białym serem :)

      Usuń
  5. Kocham placki ziemniaczane, zawsze są takie super! Ja o dziwo wolę właśnie ze śmietaną, ale każda forma jest smaczna :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś zamierzam smażyć! Narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *