Grillowany mini kebab z cukinią

/ 7

Przypieczony z wierzchu i soczysty w środku grillowany mini kebab z cukinią. Idealne danie na lekki obiad dla rodziny i przyjaciół do podania w ogrodzie. 

Kotlety mielone o smaku kebaba z cukinią z grilla
Aromatycznie przyprawione delikatne mięso z indyka lub jagnięciny, a do tego cukinia i odrobina jogurtowego sosu z suszonych pomidorów i nic więcej nie potrzeba. Mini kebaby są szybkie do przygotowania, mięso można przyprawić wieczorem, a rano tylko uformować i grillować.

Najlepsze kebaby wychodzą z jagnięciny i grillowane na grillu opalanym węglem drzewnym. Niestety jagnięcinę trudno jest czasami dostać i najczęściej robię kebaby z indyka lub łopatki wieprzowej, a że mieszkam w bloku to i grill często zastępuję patelnią grillową. W kebabach z patelni brakuje mi nieco tego drzewnego zapachu, ale smak pozostaje bez zmian.

Grillowane mini kebaby z cukinią polecam wszystkim, którzy nie przepadają za ociekającymi w tłuszczu karkówkami i kiełbaskami z grilla, ale lubią grillowanie. Jeśli zbyt mocno kebabów nie spieczemy, to bez obaw można podać je dzieciom.
Mini kebab z grilla z cukinią
Ilość sztuk: 10
Czas przygotowania: 40 minut + marynowanie

Składniki na grillowane mini kebaby z cukinią:

  • 1,2 kg mielonego mięsa z indyka lub jagnięciny
  • 3 - 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 3 gałązki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki świeżego
  • 2,5 łyżeczki soli
    (wymienione wyżej przyprawy, można zastąpić 3 - 4 łyżkami dobrej przyprawy kebab-gyros)

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oleju

Cukinia: 

  • 2 małe cukinie
  • 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól 

Jak zrobić grillowany mini kebab z cukinią?

  1. Mięso wymieszać z przyprawami i posiekaną pietruszką, odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny.
  2. Następnie wymieszać i formować z mięsa niezbyt duże podłużne wałeczki, długie na około 10 cm.
  3. Po uformowaniu delikatnie obtoczyć w mące i lekko spłaszczyć. Wałeczki z mięsa można również nadziać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków lub metalowe szerokie szpadki. Mięso na patyczkach łatwiej będzie obracać na grillu, u mnie bez patyczków, gdyż smażyłam na patelni grillowej.
  4. Patelnię grillową posmarować olejem i smażyć w trakcie obracając kotleciki kilka razy, aby dobrze były przypieczone. Mięso z indyka jest delikatne i nie wymaga długiego grillowania.
  5. Po usmażeniu odłożyć mięso na chwilę, aby zatrzymał się proces pieczenia.
  6. Cukinie pokroić w 1,5 cm plastry, posmarować delikatnie olejem, oprószyć solą i przyprawami. Grillować do delikatnego przyrumienienia.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *