Kurczak w sosie barbecue
Soczysty i bardzo aromatyczny kurczak w sosie barbecue. Idealne danie na pyszny i zdrowy obiad. Proste i nieskomplikowane przygotowanie, powinno zachęcać do jego zrobienia.
Przepis na kurczaka w sosie barbecue
Składniki na kurczaka w sosie barbecue:
Marynata do kurczaka:
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
4 śliwki wędzone
-
200 ml przecieru pomidorowego lub dobrego ketchupu
-
70 ml wina wytrawnego
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżki cukru brązowego
-
1 łyżeczka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki
-
1 łyżka octu winnego
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu naturalnego
Dodatkowo:
-
bułka tarta do panierowania
Jak zrobić kurczaka w sosie barbecue?
-
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i obsmażyć na oleju.
-
Dodać cukier, a gdy się rozpuści, połączyć z pozostałymi składnikami i gotować, aż nieco odparuje i się zagęści.
-
Marynatę wystudzić i zalać nią pokrojonego w 2 cm paski kurczaka. Odstawić na co najmniej 60 minut w chłodne miejsce.
-
Mięso obtoczyć w bułce tartej i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.
-
Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 - 200 stopni C około 20 minut, aż kurczak będzie przyrumieniony i upieczony.
-
Kurczaka można również usmażyć na głębokim oleju, wtedy będzie bardziej przypieczony.
Sosik barbecue to sztosik :) Pychota!
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku takiego kurczaka
OdpowiedzUsuńPycha, tym bardziej z barbecue. :)
OdpowiedzUsuń