Kurczak w sosie barbecue

Soczysty i bardzo aromatyczny kurczak w sosie barbecue. Idealne danie na pyszny i zdrowy obiad. Proste i nieskomplikowane przygotowanie, powinno zachęcać do jego zrobienia.

Kurczak marynowany w sosie barbecue
Kurczak w sosie barbecue nigdy się nie znudzi, gdyż świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Może być podany z ulubioną surówką, sosem, ketchupem lub bez dodatków. Idealna przekąska imprezowa. Podany przepis jest raczej w wersji o umiarkowanej pikantności, można więc kurczaka podać z nieco pikantniejszymi dodatkami.

U mnie kurczak w sosie barbecue był pieczony w piekarniku i część była panierowana w bułce, a część w samej marynacie. Obie wersje są bardzo smaczne, chociaż ta w panierce nieco bardziej soczysta w środku. Panierka będzie bardziej przypieczona, jeśli kurczaka usmażymy w głębokim tłuszczu. Marynatę można również rozdrobnić blenderem, wtedy bardziej przyklei się do kurczaka.
Kurczak w panierce marynowany w sosie barbecue
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie i pieczenie

Przepis na kurczaka w sosie barbecue:

600 g piersi z kurczaka

Marynata do kurczaka:

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 śliwki wędzone

  • 200 ml przecieru pomidorowego lub dobrego ketchupu

  • 70 ml wina wytrawnego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki cukru brązowego

  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki

  • 1 łyżka octu winnego

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego

Dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i obsmażyć na oleju.

  2. Dodać cukier, a gdy się rozpuści, połączyć z pozostałymi składnikami i gotować, aż nieco odparuje i się zagęści.

  3. Marynatę wystudzić i zalać nią pokrojonego w 2 cm paski kurczaka. Odstawić na co najmniej 60 minut w chłodne miejsce.

  4. Mięso obtoczyć w bułce tartej i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.

  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 - 200 stopni C około 20 minut, aż kurczak będzie przyrumieniony i upieczony.

  6. Kurczaka można również usmażyć na głębokim oleju, wtedy będzie bardziej przypieczony.

    Zobacz również:
     pierś kurczaka w tempurze.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *