Wafle z masą krówkową i galaretką
Wafle z masą krówkową i galaretką na szybki deser o umiarkowanej słodyczy. Proste przygotowanie wafli z kajmakiem to oprócz smaku niewątpliwie jest dużą ich zaletą i zachęca do zrobienia. Idealna przekąska zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych będących nawet na diecie. Przepis na wafle z galaretką świetnie sprawdzi się na święta, jak i na każdą inną okazję.
    Przepis na wafle z masą krówkową i galaretką z bardzo krótką listą
    składników i jeszcze prostszym sposobem wykonanie.
    Masa krówkowa kajmak powinna mieć dobry i krótki skład, tylko mleko i
    cukier. Jeśli chcemy mieć pewność, że podamy dziecku zdrowe domowe wafelki,
    to przygotujmy masę krówkową sami. Wystarczy kupić mleko skondensowane
    słodzone w puszcze i gotować ją zanurzoną w wodzie około 3 godzin. Smak
    kakaowy otrzymamy, gdy do ugotowanej masy dodamy zaparzone w kilku łyżkach
    wody kakao.
  
  
    Przygotowując domowe wafle krówkowe, należy
    pilnować, aby masa przed smarowaniem wafli była zimna, inaczej wafle od razu
    zmiękną. Posmarowane wafle z galaretką obciążyć niezbyt ciężką deską i od razu wstawić
    do lodówki, aby masa stężała. Smak domowych wafli możemy dowolnie
    modyfikować i robić je w wersji podstawowej z masą krówkową kajmak bez kakao
    i z dodatkiem ulubionego smaku galaretki.
  
Przepis na wafle z masą krówkową i galaretką
Składniki na wafle z masą krówkową i galaretką:
- 460 g masy krówkowej kajmak o smaku kakaowym
- 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
- 1 opakowanie wafli tortowych kwadratowych
Jak zrobić wafle z masą krówkową i galaretką?
- Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Masę krówkową przełożyć do miski i dodając po kilka łyżek wystudzonej galaretki mieszać trzepaczką, aż cała masa będzie jednolita.
- Po wymieszaniu odczekać chwilę i gdy masa zacznie lekko gęstnieć to, rozsmarować jej cienką warstwę na każdy wafel i przykryć następnym, tak do wyczerpania masy. Starać się smarować dość szybko, gdyż masa po dodaniu galaretki tężeje.
- Przełożone wafle ułożyć na desce, przykryć papierem lub folią i obciążyć niezbyt ciężką deską.
- 
      Wafle z masą krówkową i galaretką wstawić najlepiej na całą noc do
      lodówki, aby zastygły.
 




Często robię wafle nazywane a to andrutami,a to szumnie piszinger. Moi domowi bardzo lubią taki smakołyk.Jednak nie znałam przepisu takiego jak Ty proponujesz. Dzięki. Wkrótce wypróbuję.
OdpowiedzUsuńelizka seniorka
Polecam :) Ta wersja wafli jest mniej słodka i bez dodatkowego tłuszczu, tylko ten zawarty w mleku.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Z masą krówkową moje ulubione. W przyszłości spróbuję również dodatek galaretki. :)
OdpowiedzUsuńŚwietna słodkość!
OdpowiedzUsuńPyszna domowa słodycz! Zrobię w weekend. :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia takie robiła ;)
OdpowiedzUsuń