Wafle z masą krówkową i galaretką

/ 6

Wafle z masą krówkową i galaretką na szybki deser o umiarkowanej słodyczy. Proste przygotowanie wafli z kajmakiem to oprócz smaku niewątpliwie jest dużą ich zaletą i zachęca do zrobienia. Idealna przekąska zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych będących nawet na diecie. Przepis na wafle świetnie sprawdzi się na święta, jak i na każdą inną okazję.

Wafle krówkowe o smaku kakaowym
Przepis na wafle z masą krówkową i galaretką z bardzo krótką listą składników i jeszcze prostszym sposobem wykonanie. Masa krówkowa kajmak powinna mieć dobry i krótki skład, tylko mleko i cukier. Jeśli chcemy mieć pewność, że podamy dziecku zdrowe wafelki, to przygotujmy masę krówkową sami. Wystarczy kupić mleko skondensowane słodzone w puszcze i gotować ją zanurzoną w wodzie około 3 godzin. Smak kakaowy otrzymamy, gdy do ugotowanej masy dodamy zaparzone w kilku łyżkach wody kakao.

Przygotowując domowe wafle krówkowe, należy pilnować, aby masa przed smarowaniem wafli była zimna, inaczej wafle od razu zmiękną. Posmarowane wafle obciążyć niezbyt ciężką deską i od razu wstawić do lodówki, aby masa stężała. Smak domowych wafli możemy dowolnie modyfikować i robić je w wersji podstawowej z masą krówkową kajmak bez kakao i z dodatkiem ulubionego smaku galaretki.
Wafle z kakaową masą kajmak
Liczba porcji: 30
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

Przepis na wafle z masą krówkową i galaretką

Składniki na wafle z masą krówkową i galaretką:

  • 460 g masy krówkowej kajmak o smaku kakaowym
  • 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
  • 1 opakowanie wafli tortowych kwadratowych

Jak zrobić wafle z masą krówkową i galaretką?

  1. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Masę krówkową przełożyć do miski i dodając po kilka łyżek wystudzonej galaretki mieszać trzepaczką, aż cała masa będzie jednolita.
  3. Po wymieszaniu odczekać chwilę i gdy masa zacznie lekko gęstnieć to, rozsmarować jej cienką warstwę na każdy wafel i przykryć następnym, tak do wyczerpania masy. Starać się smarować dość szybko, gdyż masa po dodaniu galaretki tężeje.
  4. Przełożone wafle ułożyć na desce, przykryć papierem lub folią i obciążyć niezbyt ciężką deską.
  5. Wafle z masą krówkową i galaretką wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygły.

    Zobacz również: wafle z mlekiem w proszku.

Komentarze

  1. Często robię wafle nazywane a to andrutami,a to szumnie piszinger. Moi domowi bardzo lubią taki smakołyk.Jednak nie znałam przepisu takiego jak Ty proponujesz. Dzięki. Wkrótce wypróbuję.
    elizka seniorka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Ta wersja wafli jest mniej słodka i bez dodatkowego tłuszczu, tylko ten zawarty w mleku.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Z masą krówkową moje ulubione. W przyszłości spróbuję również dodatek galaretki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna domowa słodycz! Zrobię w weekend. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *