Sałatka z pieczonych buraków
Zdrowa sałatka z pieczonych buraków to idealny dodatek do obiadu. Sałatka z buraków w połączeniu z ugotowanym jajkiem może również stanowić pyszny i zdrowy obiad dla wegetarian. Zdrowa, smaczna i do tego łatwa do przygotowania sałatka z buraka, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Pieczone buraki są tak smaczne, że odkąd pierwszy raz spróbowałam, to
już nigdy ich nie gotuję. Nawet barszcz robię z wcześniej upieczonych buraków,
gdyż ma więcej smaku i ma lepszy kolor. Uwielbiam buraki i
sałatka z pieczonych buraków jest jedyną z częściej występujących
sałatek w moim menu. Sałatka z buraków
ostatnio była u mnie w wersji z kapustą pekińską i również wszystkim bardzo
smakowała.
Do pieczenia najlepiej kupić średniej wielkości buraki o bardzo intensywnym,
ciemnym odcieniu czerwieni, gdyż takie są najsmaczniejsze. Osobiście bardzo
lubię buraki podłużne, ale nie zawsze są do kupienia. Smak sałatki buraczanej
jest uzależniony od dobrej jakości składników, a szczególnie od rodzaju braka. Sałatka z buraka jest bardzo zdrowa i pomaga utrzymać nasz organizm w dobrej kondycji.
Sałatkę z pieczonych buraków można doprawić według uznania, sokiem z cytryny,
octem jabłkowym, a nawet jeśli ktoś lubi chrzanem. Ogórki kiszone mogą mieć
różny stopień ukiszenia i osolenia, dlatego do sałatki dodawać je partiami
tak, aby nie zdominowały smaku buraka.
Przepis na sałatkę z pieczonych buraków
Składniki na sałatkę z pieczonych buraków:
- 1 kg buraków (u mnie podłużne)
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków?
- Buraki opłukać i bez obierania zawinąć każdy w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Buraki położyć na blaszkę z piekarnika i umieścić ją na 2 poziomie od dołu. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C około 60 - 80 minut, w zależności od wielkości buraków. Do pieczenia wybierać jednakowej wielkości buraki, wtedy równomiernie i w tym samym czasie będą upieczone.
- Po upieczeniu buraki wystudzić, obrać i poszatkować na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
- Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a jeśli mają grubą skórkę to wcześniej je obrać.
- Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem trzcinowym i sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
-
Sałatka z pieczonych buraków stanowi pyszny dodatek do dań mięsnych. Po
dodaniu zaś ugotowanego jajka sprawdzi się również jako samodzielna
przekąska na zdrowe śniadanie lub kolację.
Słyszałam już kiedyś o takiej. Nigdy nie próbowałam jej robić.
OdpowiedzUsuńMasz rację, buraki to ogromny zastrzyk witamin i przede wszystkim zdrowa przekąska. Uwielbiam tego typu sałatki, często traktuje je właśnie jako posiłek, szczególnie w przypadku spadku energii. Niedrogie, proste w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne danie. Czego chcieć więcej? ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńZupełnie nie znam. Bedę musiała kiedyś spróbować jej
OdpowiedzUsuńJa również taką robię i polecam. Zdrowa i na prawdę pyszna.
OdpowiedzUsuńZachęciłmnie przepis a te wspaniałą sałatkę, przyznam że jeszcze nie degustowałam ale zrobię tomozliwie szybko bardzo dziękuję
OdpowiedzUsuńfajna ta sałatka
OdpowiedzUsuń