Smak ciasta drożdżowego i zapieczonego na nim białego sera bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej wersji proponuję polać je lukrem.
Długo przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej było zabrać się za ich robienie, bo w rzeczywistości, aż tak wiele czasu to nie zajmuje.
Składniki na bułeczki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki miodu płynnego
- 2 jajka
- 70 g masła roztopionego
- szczypta soli
- mleko do posmarowania ciasta
Masa serowa:
- 250 g sera białego twarogowego
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- 1 - 2 łyżki cukru z wanilią
Lukier:
- 5 kopiastych łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Jak przygotować bułeczki drożdżowe z serem?
- Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i mąki w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do podwojenia swojej objętości (bardzo szybko rosną).
- Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka roztrzepane z mlekiem i miodem, dodać sól. Wymieszać i dodać roztopione zimne masło. Zagnieść ciasto ręką, ewentualnie podsypując odrobiną mąki. Początkowo ciasto klei się do ręki, ale w trakcie zagniatania przestaje. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę.
- Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm i wycinać szklanką koła. Układać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Papier można lekko posmarować olejem, aby bułeczki łatwiej się odklejały po upieczeniu. Bułeczki przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po tym czasie dnem od kieliszka wyciskać na środku każdej bułeczki dołki i wkładać w nie po łyżce masy serowej.
- Ciasto posmarować odrobiną mleka, tak szybko się nie przypiecze.
- Piec w nagrzanym do 190 stopni C 15 - 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
- Aby otrzymać bardziej słodkie bułeczki, polać je lukrem. W tym celu składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką masę.
Zobacz również: racuchy drożdżowe.
Domowe drożdżówki - pychota ;)
OdpowiedzUsuńMoje najulubieńsze :)
OdpowiedzUsuńO tak! kocham takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuń