Kremowy deser z daktyli, chia i banana

/ 18

Zdrowy, lekki i bardzo smaczny kremowy deser z suszonych daktyli, banana i nasion chia, które ostatnio cieszą się dużym uznaniem wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Deser jest wykonany z naturalnych składników, bez dodatku cukru i nie zawiera konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Dodatek kiwi świetnie równoważy słodki smak daktyli. Deser przygotowuje się bardzo szybko, a jeszcze szybciej się go zjada.

Deser z chia i daktyli
Zarówno banany, jak i suszone daktyle zawierają w sobie naturalny cukier, który w wystarczający sposób osładza cały deser i nie ma konieczności dodatkowego jego dosładzania. Daktyle są cennym źródłem potasu, witaminy C, B6, A, E, K, wapnia, magnezu, żelaza, nasiona chia zaś zawierają dużo błonnika, wapnia i żelaza. W połączeniu z bardzo zdrowym mleczkiem kokosowym (witamina C, B wapń, potas, fosfor, żelazo), otrzymujemy duży zastrzyk witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Do deseru należy kupić dobrej jakości suszone daktyle niesiarkowane i mleczko kokosowe najlepiej bez konserwantów i stabilizatorów.
Deser z chia i daktyli z mleczkiem kokosowym

Składniki:

(na 2 porcje po 250 ml)
  • 150 g suszonych daktyli
  • 1 dojrzały banan
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka naturalnego miodu lub ksylitolu do smaku
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć kakao bez glutenu.

Przygotowanie deseru z daktyli, chia i banana:

  1. Mleczko delikatnie podgrzać, podzielić na pół i do jednej części włożyć pokrojone daktyle, a do drugiej wsypać nasiona chia i dodać miód. Odstawić na co najmniej 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby zmiękły i napęczniały.
  2. Banana obrać i pokroić, włożyć do misy blendera, dodać sok z cytryny i rozdrobnić do postaci kremu. Krem podzielić na pół i przełożyć do pucharków.
  3. Daktyle łącznie z mleczkiem po dodaniu kakao i ekstraktu dokładnie rozdrobnić do powstania kremu. Podzielić na pół i wyłożyć na warstwę z banana.
  4. Chia dokładnie wymieszać i wyłożyć na krem daktylowy.
  5. Kiwi obrać, przekroić na 4 części, a następnie w niezbyt grube plasterki i wyłożyć na warstwę z nasion chia.
  6. Deser dobrze smakuje od razu po zrobieniu, jak również schłodzony.
Zobacz również:
Praliny daktylowo-kokosowe

Komentarze

  1. Muszę tylko kupić daktyle i próbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Mam nadzieję, że będzie smakował :)

      Usuń
  2. Z chęcią zjadła bym zawartość takiego pucharka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie to wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy zamiast mleczka kokosowego można użyć jogurtu naturalnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jogurtem nie próbowałam, ale jeśli jogurt nie będzie zbyt kwaśny, to powinno być smacznie. W przypadku jogurtu proponuję nasiona chia namoczyć w 100 ml wody i po napęcznieniu połączyć z jogurtem i miodem. Oczywiście jogurtu nie podgrzewać. Myślę, że do namoczenia chia dobrze sprawdzi się nawet zwykłe mleko

      Usuń
  5. Lubię chia i często po nie sięgam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *