Kotlety z indyka i kaszy jaglanej

Kotlety z indyka i kaszy jaglanej to zdrowy i lekki obiad, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Soczyste kotlety, czy raczej burgery z indyka świetnie smakują z surówkami i warzywami gotowanymi na parze.

Obiad z kotletów z indyka i brokułów
Kotlety z indyka i kaszy jaglanej to takie danie, które syci, ale nie obciąża naszego organizmu, gdyż jest lekkostrawne. Dodatek do mięsa z indyka suszonych pomidorów nadał kotletom bardzo przyjemnego i dość wyraźnego smaku. Kasza jaglana sprawiła zaś, że kotlety nie są suche.

Według mnie jest to połączenie idealne i często przygotowuję takie kotlety na obiad. Lubię kaszę jaglaną, ale czasami ugotuję jej zbyt dużo i zostaje mi ona na drugi dzień i zamiast wyrzucać, dodaję ją do kotletów. Zachęcam do wypróbowania takiego połączenia, zapewniam, że danie zagości u Was na stałe.
Kotlety drobiowe z suszonymi pomidorami i kaszą
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + smażenie

Składniki na kotlety z indyka i kaszy jaglanej:

  • 1,2 kg mielonego mięsa z indyka
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 3 jajka
  • wiązka natki pietruszki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli (ilość zależy, jak bardzo słone są pomidory)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej do obtaczania
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić kotlety z indyka i kaszy jaglanej?

  1. Kaszę opłukać w zimnej wodzie.
  2. Zagotować 2 razy tyle wody, ile zajmuje w szklance sucha kasza, wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem na małej mocy palnika 9 - 10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. 
  3. Ugotowaną kaszę rozłożyć płasko na talerzu i całkowicie wystudzić.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
  5. Pomidory z oliwy drobno pokroić, a jeśli są tylko suszone przed krojeniem namoczyć w małej ilości gorącej wody i odczekać około 5 minut, aby nieco zmiękły (wody po moczeniu nie wylewać). Pokrojone i wyjęte z moczenia pomidory wymieszać z oliwą.
  6. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  7. Do mięsa dodać jajka, czosnek, cebulę, pomidory, posiekaną pietruszkę i pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z wystudzoną kaszą i wymieszać dłonią tak, aby powstała zwarta jednolita masa. Przed formowaniem kotletów masę odstawić na 10 minut, wtedy kasza wchłonie wilgoć z mięsa i kotlety będą łatwiej się formować. Kotlety dobrze się formują praską do robienia burgerów. Jeśli masa na kotlety jest zbyt sucha, należy dodać do niej kilka łyżek wody po moczeniu pomidorów.
  8. Formować kotlety o grubości 1 - 1,5 cm i obtaczać w mące pełnoziarnistej. 
  9. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu do czasu przyrumienienia z każdej strony. Z pierwszej strony nieco dłużej, a z drugiej krócej.
  10. Kotlety z indyka i kaszy jaglanej świetnie smakują podane z warzywami ugotowanymi na parze lub soczystą surówką z dodatkiem pomidora.

    Zobacz również: kotlety drobiowe siekane.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *