Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem

Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem to deser, który jest o umiarkowanej słodyczy, szybko się przygotowuje i świetnie smakuje. Ciasto z masą krówkową po zastygnięciu dobrze się kroi i jest podzielne. Ciasto z kokosem jest sycące i nawet mały kawałeczek szybko zaspokaja chęć na słodycze. 

Ciasto z masą krówkową i budyniem kokosowym
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem pomimo dodanej masy krówkowej, która jest dość słodka, nie jest przesłodzone. Ciasto z masą krówkową wychodzi dość sycący, dlatego proponuję kroić go na niezbyt duże kawałki. Delikatniejsza masa kokosowa bardzo dobrze uzupełnia nieco cięższą masę z kajmaku i serka mascarpone. Przyjemny dodatek do kawy lub herbaty, a do tego łatwy do zrobienia.

Z podanych składników wychodzi duża forma ciasta bez pieczenia, można również zrobić z połowy składników w mniejszej foremce. Ciasto z kokosem zachowuje smak i świeżość nawet do tygodnia, na dłużej nigdy nie wystarczyło.
Ciasto z kokosem i kremem krówkowym bez pieczenia, przekładane herbatnikami
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 5 godzin
Wartość kaloryczna: 100 g = 276 kcal
(w tym: Białko - 4 g, Tłuszcze - 18 g, Węglowodany - 24 g)
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 23 cm x 33 cm x 7 cm

Składniki na ciasto z masą krówkową i kokosem bez pieczenia

Składniki na ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem:

Masa z kajmakiem:

  • 460 g masy krówkowej (kajmak)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku

Masa kokosowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (razem 80 g)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 350 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka wiórków kokosowych

Polewa do ciasta:

  • 150 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao
  • łyżeczka miodu naturalnego
  • 70 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 450 g herbatników kakaowych 
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (do dekoracji)
  • migdały do dekoracji (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem?

Masa kokosowa:

  1. W zimnym mleku rozmieszać budynie.
  2. Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, gdy rozpuści się cukier dodać wiórki kokosowe. Mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem, ale smak będzie mniej kokosowy.
  3. Mleczko zdjąć na chwilę z palnika i dokładnie wymieszać z rozmieszanym wcześniej budyniem. Gotować wszystko na minimalnej mocy palnika ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
  4. Ugotowaną masę kokosową odstawić na około 5 minut, aby nieco przestygła.
  5. Następnie jeszcze ciepłą masę rozsmarować na herbatnikach, którymi wcześniej wyłożyć dno formy i przykryć masę drugą warstwą herbatników.
  6. Na czas przygotowywania masy z kajmakiem formę wstawić do lodówki.

Masa z kajmakiem:

  1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, po czym delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
  2. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodawać po łyżce serek mascarpone, a gdy serek będzie już wmieszany, powoli miksują dodawać masę kajmak. Na koniec w trakcie miksowania dodać cienką strużką wystudzoną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników.
  3. Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Wstawić na chwilę do lodówki.

Polewa:

  1. Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
  2. Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi migdałami.
  3. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Zobacz również: ciasto kokosowe bez pieczenia.

Komentarze

  1. Prezentuje się świetnie! Musi być przepyszne :) To połączenie smaków jest dla mnie idealne :)
    Wszystkiego najlepszego na cały nowy rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę pomyślnego Nowego Roku :)

      Usuń
  2. To ja kocham bez pieczenia i kokos...mmmiodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mnie :) ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Dodałam do masy budyniowej mniej cukru, a do kajmakowej mniej masy krówkowej niż w przepisie i szczyptę soli. Na wierzch bita śmietana i wiórki czekoladowe. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊
Podobało Ci się? Daj znać w komentarzu poniżej, możesz mnie również wesprzeć stawiając mi kawę ☕️ Ucieszy mnie też polubienie mego profilu Facebook, 𝕏 lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady