Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem to deser, który jest o umiarkowanej słodyczy, szybko się przygotowuje i świetnie smakuje. Ciasto z masą krówkową po zastygnięciu dobrze się kroi i jest podzielne. Ciasto z kokosem jest sycące i nawet mały kawałeczek szybko zaspokaja chęć na słodycze.
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem pomimo dodanej masy krówkowej, która jest dość słodka, nie jest przesłodzone. Ciasto z masą krówkową wychodzi dość sycący, dlatego proponuję kroić go na niezbyt duże kawałki. Delikatniejsza masa kokosowa bardzo dobrze uzupełnia nieco cięższą masę z kajmaku i serka mascarpone. Przyjemny dodatek do kawy lub herbaty, a do tego łatwy do zrobienia.
Z podanych składników wychodzi duża forma ciasta bez pieczenia, można również zrobić z
połowy składników w mniejszej foremce. Ciasto z kokosem zachowuje smak i świeżość
nawet do tygodnia, na dłużej nigdy nie wystarczyło.
Składniki na ciasto z masą krówkową i kokosem bez pieczenia
Składniki na ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem:
Masa z kajmakiem:
- 460 g masy krówkowej (kajmak)
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
Masa kokosowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (razem 80 g)
- 400 ml mleczka kokosowego
- 350 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka wiórków kokosowych
Polewa do ciasta:
- 150 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao
- łyżeczka miodu naturalnego
- 70 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 450 g herbatników kakaowych
- 4 łyżki wiórków kokosowych (do dekoracji)
- migdały do dekoracji (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem?
Masa kokosowa:
- W zimnym mleku rozmieszać budynie.
- Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, gdy rozpuści się cukier dodać wiórki kokosowe. Mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem, ale smak będzie mniej kokosowy.
- Mleczko zdjąć na chwilę z palnika i dokładnie wymieszać z rozmieszanym wcześniej budyniem. Gotować wszystko na minimalnej mocy palnika ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
- Ugotowaną masę kokosową odstawić na około 5 minut, aby nieco przestygła.
- Następnie jeszcze ciepłą masę rozsmarować na herbatnikach, którymi wcześniej wyłożyć dno formy i przykryć masę drugą warstwą herbatników.
- Na czas przygotowywania masy z kajmakiem formę wstawić do lodówki.
Masa z kajmakiem:
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, po czym delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodawać po łyżce serek mascarpone, a gdy serek będzie już wmieszany, powoli miksują dodawać masę kajmak. Na koniec w trakcie miksowania dodać cienką strużką wystudzoną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników.
- Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Wstawić na chwilę do lodówki.
Polewa:
- Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
- Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi migdałami.
-
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.





Prezentuje się świetnie! Musi być przepyszne :) To połączenie smaków jest dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego na cały nowy rok :)
Dziękuję i również życzę pomyślnego Nowego Roku :)
UsuńTo ja kocham bez pieczenia i kokos...mmmiodzi :)
OdpowiedzUsuńAle by się zjadło!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :) ciacho wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności
OdpowiedzUsuńPycha! Dodałam do masy budyniowej mniej cukru, a do kajmakowej mniej masy krówkowej niż w przepisie i szczyptę soli. Na wierzch bita śmietana i wiórki czekoladowe. Palce lizać!
OdpowiedzUsuń