Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem to deser, który jest o umiarkowanej słodyczy, szybko się przygotowuje i świetnie smakuje. Ciasto z masą krówkową po zastygnięciu dobrze się kroi i jest podzielne. Ciasto z kokosem jest sycące i nawet mały kawałeczek szybko zaspokaja chęć na słodycze.
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem pomimo dodanej masy krówkowej, która jest dość słodka, nie jest przesłodzone. Ciasto z masą krówkową wychodzi dość sycący, dlatego proponuję kroić go na niezbyt duże kawałki. Delikatniejsza masa kokosowa bardzo dobrze uzupełnia nieco cięższą masę z kajmaku i serka mascarpone. Przyjemny dodatek do kawy lub herbaty, a do tego łatwy do zrobienia.
    Z podanych składników wychodzi duża forma ciasta bez pieczenia, można również zrobić z
    połowy składników w mniejszej foremce. Ciasto z kokosem zachowuje smak i świeżość
    nawet do tygodnia, na dłużej nigdy nie wystarczyło.
    
    
    
    
Składniki na ciasto z masą krówkową i kokosem bez pieczenia
Składniki na ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem:
Masa z kajmakiem:
- 460 g masy krówkowej (kajmak)
 - 250 g serka mascarpone
 - 300 ml śmietany 30% (schłodzić)
 - 3 łyżeczki żelatyny w proszku
 
Masa kokosowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (razem 80 g)
 - 400 ml mleczka kokosowego
 - 350 ml mleka
 - 1/2 szklanki cukru
 - szklanka wiórków kokosowych
 
Polewa do ciasta:
- 150 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao
 - łyżeczka miodu naturalnego
 - 70 ml śmietany 30%
 
Dodatkowo:
- 450 g herbatników kakaowych
 - 4 łyżki wiórków kokosowych (do dekoracji)
 - migdały do dekoracji (opcjonalnie)
 
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem?
Masa kokosowa:
- W zimnym mleku rozmieszać budynie.
 - Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, gdy rozpuści się cukier dodać wiórki kokosowe. Mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem, ale smak będzie mniej kokosowy.
 - Mleczko zdjąć na chwilę z palnika i dokładnie wymieszać z rozmieszanym wcześniej budyniem. Gotować wszystko na minimalnej mocy palnika ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
 - Ugotowaną masę kokosową odstawić na około 5 minut, aby nieco przestygła.
 - Następnie jeszcze ciepłą masę rozsmarować na herbatnikach, którymi wcześniej wyłożyć dno formy i przykryć masę drugą warstwą herbatników.
 - Na czas przygotowywania masy z kajmakiem formę wstawić do lodówki.
 
Masa z kajmakiem:
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, po czym delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
 - Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodawać po łyżce serek mascarpone, a gdy serek będzie już wmieszany, powoli miksują dodawać masę kajmak. Na koniec w trakcie miksowania dodać cienką strużką wystudzoną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników.
 - Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Wstawić na chwilę do lodówki.
 
Polewa:
- Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
 - Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi migdałami.
 - 
        Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
 





Prezentuje się świetnie! Musi być przepyszne :) To połączenie smaków jest dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego na cały nowy rok :)
Dziękuję i również życzę pomyślnego Nowego Roku :)
UsuńTo ja kocham bez pieczenia i kokos...mmmiodzi :)
OdpowiedzUsuńAle by się zjadło!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :) ciacho wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności
OdpowiedzUsuńPycha! Dodałam do masy budyniowej mniej cukru, a do kajmakowej mniej masy krówkowej niż w przepisie i szczyptę soli. Na wierzch bita śmietana i wiórki czekoladowe. Palce lizać!
OdpowiedzUsuń