Deser z galaretek i śmietany

/ 9

Deser z galaretek i śmietany to pyszny i łatwy do zrobienia słodki poczęstunek, który lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Deser jest bardzo lekki i niezbyt słodki, a jego smak można dopasować do swoich upodobań. Prosty deser bez dużego wysiłku.

Deser z galaretek i bitej śmietany z owocami
Smak i wygląd deseru z galaretek i śmietany zależy tylko od tego, jakich użyjemy owoców i kolorów galaretek. U mnie deser był posypany bardzo aromatycznymi liofilizowanymi pokruszonymi truskawkami. Do dekoracji można wykorzystać również płatki migdałowe, dowolne orzechy, pokruszoną lub roztopioną czekoladą.
Polecam wersję z odrobiną alkoholu dodanego do kawy, ale tylko dla osób dorosłych. Taki deser sprawdzi się prawie na każdą okazję i chętnie posmakują go nawet osoby, które stronią od słodkości.
Deser z galaretek i owoców z bitą śmietaną
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Składniki na deser z galaretek i śmietany:

  • 3 galaretki o różnych kolorach
  • 1/2 galaretki cytrynowej
  • 330 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 8 herbatników 
  • 8 łyżek zaparzonej rozpuszczalnej kawy naturalnej
  • 200 g borówek 
  • 2 mandarynki
  • liofilizowane truskawki lub tarta czekolada do dekoracji
  • 2 - 4 łyżeczki ulubionego alkoholu (opcjonalnie, tylko dla dorosłych)

Jak zrobić deser z galaretek i śmietany?

  1. Kolorowe galaretki rozpuścić oddzielnie, używając mniej o 100 ml wrzącej wody niż podano na opakowaniu. Galaretki wystudzić, wstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić w niezbyt dużą kostkę. Galaretki można przygotować dzień wcześniej, wtedy będą dobrze się kroiły.
  2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100 ml wrzącej wody i wystudzić.
  3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę cytrynową.
  4. Na spód szklanek lub pucharków do deserów pokruszyć 1 - 2 herbatniki i zalać 2 łyżkami wystudzonej kawy. Jeśli deser jest dla dorosłych, można do kawy dodać kilka kropel ulubionego alkoholu.
  5. Na herbatniki położyć kilka kawałków kolorowej galaretki, po kilka borówek i warstwę z bitej śmietany. Na śmietanę znów kawałki galaretki, borówki i śmietanę.
  6. Wierzch udekorować kawałkami galaretki, borówkami, mandarynkami i pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami lub tartą czekoladą.
  7. Podawać od razu po przygotowaniu lub pozostawić do schłodzenia.

    Zobacz również: deser z mango i banana.

    Komentarze

    1. W moim mieście była cukiernia, gdzie podawano taki deser. Nazywał się "Kryształ Wiślański". Jadłam go na pierwszej randce :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To raczej miłe wspomnienia, bo pierwsza randka :D

        Usuń
    2. Wygląda bardzo kusząco :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Wspaniałe deserki,coś dla moich chłopaków :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Prosto, pysznie i pięknie <3

      OdpowiedzUsuń
    5. Śliczny, takie warstwowe desery wyglądają mega apetycznie :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Pięknie, kolorowo wręcz bajecznie. Fajny rozweselacz na pochmurne dni. :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Moja babcia robiła mi taki deser bardzo często. Zwłaszcza latem gdy deser podawany był na zimno. Dawno nie robiłam takiej słodkiej przekąski a przecież jest tak prosta w wykonaniu.

      OdpowiedzUsuń
    8. Trzeba przyznać, że takie desery każdemu smakują:)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *