Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami

Najlepszy jabłecznik, jaki można bardzo szybko zrobić na deser. Przepis na ciasto z jabłkami, które przygotuje nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu ciast. Pyszny i łatwy do zrobienia deser, odpowiedni zarówno na święta, jak i na co dzień.

Ciasto z jabłkami
Jesienią ciasta z jabłkami robię chyba najczęściej. Na blogu jest już z czego wybierać, są kruche szarlotki, jabłeczniki, biszkoptowe z jabłkami, przekładane, drożdżowe i chyba najłatwiejsze ucierane. Ten jabłecznik można zaliczyć do ciast ucieranych, chociaż jest on z lekką modyfikacją. Zazwyczaj ucieram całe jajka, a tym razem same żółtka. Z białek ubiłam pianę, która nadała ciastu delikatności i lekkości.

Do jabłecznika najlepsze są jabłka typu szara reneta lub antonówka, ale ich niestety nie zawsze można kupić. Z innych odmian wybierajmy raczej twarde jabłka, które podczas prażenia mniej się rozpadają i w cieście widoczne są ich kawałeczki. Ilość cukru w masie z jabłek dostosować do stopnia kwaśności użytych jabłek.
Ciasto ucierane z jabłkami
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 24 cm x 29 cm x 7 cm

Składniki na jabłecznik:

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 krople aromatu cytrynowego

Masa z jabłek na jabłecznik:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić jabłecznik — przepis na ciasto z jabłkami?

  1. Masło ucierać z cukrem, aż będzie miało puszystą konsystencję.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Podczas ucierania masła, należy dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  3. Gdy masa będzie prawie biała i puszysta, dodać olejek i stopniowo przesiane z proszkiem obie mąki.
  4. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać z masą.
  5. Większą część ciasta przełożyć na spód formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć wystudzoną masę z jabłek. Na jabłka rozsmarować pozostałe ciasto.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 minut.
  7. Po upieczeniu jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.
  8. Ciasto z jabłkami dobrze się kroi i świetnie smakuje zaraz po wystudzeniu, jak i schłodzone.

Masa z jabłek:

  1. Jabłka obrać i drobno pokroić.
  2. Jabłka włożyć do garnuszka razem z cukrem i prażyć do czasu, aż jabłka nieco zmiękną. W międzyczasie dodać sok z cytryny, wtedy jabłka będą miały jasny kolor. 
  3. Jeśli masa jest dość rzadka, należy dodać bułki tartej. Jabłek zbyt długo nie prażyć, aby część z nich pozostała w kawałeczkach, ale to już zależy od rodzaju użytych jabłek. U mnie niestety jabłka tym razem dość szybko się rozpadły.
  4. Po ugotowaniu masę z jabłek wystudzić.

    Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *