Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami
Najlepszy jabłecznik, jaki można szybko zrobić na deser. Przepis na ciasto z jabłkami, które przygotuje nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu ciast. Pyszna i łatwa do zrobienia szarlotka to deser odpowiedni zarówno na święta, jak i na co dzień.
  Jesienią ciasto z jabłkami robię chyba najczęściej. Na blogu jest już z czego
  wybierać, jest krucha szarlotka, jabłecznik, ciasto biszkoptowe z jabłkami,
  przekładane, drożdżowe i chyba najłatwiejsze ucierane. Ten jabłecznik można
  zaliczyć do ciast ucieranych, chociaż jest on z lekką modyfikacją. Zazwyczaj
  ucieram całe jajka, a tym razem same żółtka. Z białek ubiłam pianę, która
  nadała ciastu delikatności i lekkości.
  Do jabłecznika najlepsze są jabłka typu szara reneta lub antonówka, ale ich
  niestety nie zawsze można kupić. Z innych odmian wybierajmy raczej twarde
  jabłka, które podczas prażenia mniej się rozpadają i w cieście widoczne są ich
  kawałeczki. Ilość cukru w masie z jabłek dostosować do stopnia kwaśności
  użytych jabłek.
Przepis na ciasto z jabłkami
Składniki na jabłecznik:
- 200 g masła
 - 3/4 szklanki cukru
 - 5 jajek
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
 - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 - 3 krople aromatu cytrynowego
 
Masa z jabłek do szarlotki:
- 1 kg jabłek
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 3 - 4 łyżki cukru
 - 2 - 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
 
    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5
      ml.
  
  Jak zrobić ciasto z jabłkami?
- Masło ucierać z cukrem, aż będzie miało puszystą konsystencję.
 - Żółtka oddzielić od białek. Podczas ucierania masła, żółtka dodawać stopniowo po jednym.
 - Gdy masa będzie prawie biała i puszysta, dodać aromat i stopniowo przesiane z proszkiem obie mąki.
 - Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać z masą.
 - Większą część ciasta przełożyć na spód formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć wystudzoną masę z jabłek. Na jabłka rozsmarować pozostałe ciasto.
 - Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 minut.
 - Po upieczeniu jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.
 - Ciasto z jabłkami dobrze się kroi i świetnie smakuje zaraz po wystudzeniu, jak i schłodzone.
 
Masa z jabłek:
- Jabłka obrać i drobno pokroić.
 - Jabłka włożyć do garnuszka razem z cukrem i prażyć do czasu, aż jabłka nieco zmiękną. W międzyczasie dodać sok z cytryny, wtedy jabłka będą miały jasny kolor.
 - Jeśli masa jest dość rzadka, należy dodać bułkę tartą. Jabłek zbyt długo nie prażyć, aby część z nich pozostała w kawałeczkach, ale to już zależy od rodzaju użytych jabłek. U mnie niestety jabłka tym razem dość szybko się rozpadły.
 - 
        Po ugotowaniu masę z jabłek wystudzić.
 





pysznie wygląda ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowny jabłecznik! <3 Wygląda niezwykle apetycznie :D
OdpowiedzUsuńSuper jabłecznik na fajnym cieście ;)
OdpowiedzUsuń