Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami
Najlepszy jabłecznik, jaki można szybko zrobić na deser. Przepis na ciasto z jabłkami, które przygotuje nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu ciast. Pyszna i łatwa do zrobienia szarlotka to deser odpowiedni zarówno na święta, jak i na co dzień.
Jesienią ciasto z jabłkami robię chyba najczęściej. Na blogu jest już z czego
wybierać, jest krucha szarlotka, jabłecznik, ciasto biszkoptowe z jabłkami,
przekładane, drożdżowe i chyba najłatwiejsze ucierane. Ten jabłecznik można
zaliczyć do ciast ucieranych, chociaż jest on z lekką modyfikacją. Zazwyczaj
ucieram całe jajka, a tym razem same żółtka. Z białek ubiłam pianę, która
nadała ciastu delikatności i lekkości.
Do jabłecznika najlepsze są jabłka typu szara reneta lub antonówka, ale ich
niestety nie zawsze można kupić. Z innych odmian wybierajmy raczej twarde
jabłka, które podczas prażenia mniej się rozpadają i w cieście widoczne są ich
kawałeczki. Ilość cukru w masie z jabłek dostosować do stopnia kwaśności
użytych jabłek.
Przepis na ciasto z jabłkami
Składniki na jabłecznik:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 krople aromatu cytrynowego
Masa z jabłek do szarlotki:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 - 4 łyżki cukru
- 2 - 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5
ml.
Jak zrobić ciasto z jabłkami?
- Masło ucierać z cukrem, aż będzie miało puszystą konsystencję.
- Żółtka oddzielić od białek. Podczas ucierania masła, żółtka dodawać stopniowo po jednym.
- Gdy masa będzie prawie biała i puszysta, dodać aromat i stopniowo przesiane z proszkiem obie mąki.
- Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać z masą.
- Większą część ciasta przełożyć na spód formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć wystudzoną masę z jabłek. Na jabłka rozsmarować pozostałe ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 minut.
- Po upieczeniu jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.
- Ciasto z jabłkami dobrze się kroi i świetnie smakuje zaraz po wystudzeniu, jak i schłodzone.
Masa z jabłek:
- Jabłka obrać i drobno pokroić.
- Jabłka włożyć do garnuszka razem z cukrem i prażyć do czasu, aż jabłka nieco zmiękną. W międzyczasie dodać sok z cytryny, wtedy jabłka będą miały jasny kolor.
- Jeśli masa jest dość rzadka, należy dodać bułkę tartą. Jabłek zbyt długo nie prażyć, aby część z nich pozostała w kawałeczkach, ale to już zależy od rodzaju użytych jabłek. U mnie niestety jabłka tym razem dość szybko się rozpadły.
-
Po ugotowaniu masę z jabłek wystudzić.
pysznie wygląda ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowny jabłecznik! <3 Wygląda niezwykle apetycznie :D
OdpowiedzUsuńSuper jabłecznik na fajnym cieście ;)
OdpowiedzUsuń