Batoniki z daktyli i płatków z orzechami

/ 2

Pyszne i bardzo zdrowe batoniki z daktyli i płatków z orzechami bez pieczenia. Wegetariańskie batoniki energetyczne wykonane tylko z naturalnych składników i bez dodatku cukru. Idealna zdrowa przekąska zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych dbających o zdrowe odżywianie.

Batoniki daktylowe z orzechami
Naturalne batoniki z daktyli i płatków z orzechami są bardzo odżywcze i nawet mały kawałeczek zaspokaja chęć na słodycze, co jest bardzo ważne podczas diety. Batoniki daktylowe nie napędzają apetytu, gdyż zawierają tylko naturalną słodycz pochodzącą z suszonych daktyli. Duża zawartość błonnika sprawia, że po zjedzeniu fit batonika z daktyli czujemy się dość długo syci i nie ma efektu "wilczego głodu", jak to bywa po zjedzeniu zwykłych słodyczy.

Dodatkową zaletą, oprócz walorów smakowych i zdrowotnych naturalnych fit batoników z daktyli jest ich szybkie przygotowanie i możliwość modyfikacji ich składu. Do ich wykonania można wykorzystać dowolny rodzaj orzechów, suszonych owoców, jak również rodzaj płatków. Niezmienne powinny pozostać tylko daktyle i masło orzechowe, gdyż jest to baza spajająca wszystkie składniki. 
Batoniki daktylowe z płatkami owsianymi i czekoladą
Liczba porcji: 18 - 20
Czas przygotowania: 25 minut + chłodzenie

Przepis na batoniki z daktyli i płatków z orzechami:

  • 2 szklanki suszonych daktyli
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 6 łyżek pokrojonych orzechów nerkowca lub włoskich
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie z 75% kakao) 
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić batoniki z daktyli i płatków z orzechami?

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły.
  2. Daktyle odsączyć z wody, pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem wraz z masłem orzechowym na jednolitą masę.
  3. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masa powinna być bardzo gęsta.
  4. Masę na batoniki przełożyć do wąskiej silikonowej lub wyłożonej folią foremki i dociskając łyżką wygładzić powierzchnię. W foremce masy powinno być około 1,5 - 2 cm.
  5. Formę wstawić na około 20 minut do lodówki.
  6. Składniki na polewę rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą i starannie wymieszać, aby powstała jednolita i lśniąca polewa.
  7. Polewą polać schłodzoną masę i wstawić na 5 godzin do lodówki, aby wszystko zastygło.
  8. Zastygniętą masę wyjąć z formy i pokroić na niezbyt duże batoniki.
  9. Przechowywać w lodówce, szczególnie podczas panujących obecnie upałów.

    Zobacz również: batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *