Translate

sobota, 28 października 2017

Sernik kokosowy z ananasem

Pyszny i łatwy do przygotowania sernik kokosowy z ananasem bez pieczenia. Sernik jest przyjemnie wilgotny i niezbyt słodki, więc nawet osoby liczące kalorie śmiało mogą po niego sięgnąć.

Sernik kokosowy z ananasem i galaretką

Ananas z galaretką świetnie smakuje z wiórkami kokosowymi dodanymi do sera. Sernik na zimno jest lekkim, kremowym i delikatnie orzeźwiającym deserem. Przygotowanie sernika kokosowego bez pieczenia jest naprawdę bardzo proste i gdyby nie czekanie na jego zastygnięcie, mogłabym powiedzieć, że jest ono najszybszym ciastem do zrobienia.

Chcąc jeszcze bardziej skrócić czas przygotowania ciasta, zamiast świeżego ananasa można użyć ananasa z puszki, jednak ten z puszki nie ma już takiego aromatu i smaku.
Sernik bez pieczenia z ananasem

Składniki:

(foremka 23 cm x 33 cm x 7 cm)

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera białego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 - 150 ml mleka
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 30 g żelatyny w proszku

Galaretka z ananasem:

  • 1 świeży ananas (może być również w puszce)
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 galaretki cytrynowe lub 2 łyżki żelatyny

    Spód do sernika:

  • 150 g herbatników maślanych

Jak zrobić sernik kokosowy z ananasem?

Ser:

  1. Wiórki kokosowe namoczyć na 15 minut w mleku.
  2. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i po napęcznieniu delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
  3. Serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy miksować do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie stopniowo dodawać ser i sok z limonki. Na koniec dodać namoczone wiórki i miksując powoli połączyć masę z wystudzoną żelatyną.
  4. Masę serową przełożyć do foremki wyłożonej herbatnikami i wstawić na 15 minut do lodówki.
  5. Po tym czasie sernik polać wystudzoną galaretką z ananasem i ponownie wstawić do lodówki, aby sernik całkowicie zastygł.

Galaretka z ananasa:

  1. Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części i wyciąć ze środka twardy rdzeń. Jadalną część pokroić na drobne kawałeczki, włożyć do rondla z cukrem i sokiem z limonki i gotować na małej mocy palnika, aż ananas będzie miękki i delikatnie zmieni kolor na ciemniejszy. W przypadku mało soczystego ananasa dodać gorącej przegotowanej wody, aby było łącznie 600 - 700 ml płynu i zagotować.
  2. Zdjąć z palnika, dodać galaretki i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą, wystudzić i polać galaretką sernik. W przypadku dodania zamiast galaretek żelatyny należy ją najpierw zalać niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała i powoli wmieszać (rozpuścić, nie gotować) do gorącej masy.
  3. Jeśli użyjemy ananasa w puszcze, należy go tylko zagotować razem z sokiem, uzupełnić wrzątkiem do 600 -700 ml i dosłodzić według uznania, a dalej postąpić tak, jak opisałam wyżej.
    Zobacz również: tarta z ananasem.

12 komentarzy:

  1. Sernik to moje ulubione ciasto, a do tego kokosowy <3 Mmm...Musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe połączenie, na sam widok ślinka leci 😆

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak nie lubię sernika, tak takim bym nie pogardziła...
    Piękne ciasto!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Warto wypróbować, w tym cieście ser jest tylko delikatnie wyczuwalny.

      Usuń
  4. Uwielbiam serniki :) Bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również bardzo lubię serniki.

      Usuń
  5. Ależ super się prezentuję ten sernik :) Jeszcze kokosowy, jej, jestem pewna, że mega mi posmakuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mam nadzieję, że serniczek spełni oczekiwania smakowe.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: