Bardzo smaczna i łatwa do przygotowania sałatka z awokado i pomidora, powstała pod wpływem głodu i pytania: co by tu zjeść na kolację?
Awokado dojrzewało już od paru dni zawinięte w folię aluminiową, więc postanowiłam skomponować z niego lekką sałatkę na kolację. W lodówce znalazłam jeszcze pomidora, szczypior, koperek i powstała bardzo smakowita sałatka.
Efekt smakowy mnie samą zaskoczył - proste połączenie zdrowych składników sprawdziło się doskonale, idealna na lato.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 średni pomidor
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 2 -3 gałązki świeżego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki. Pokrojone awokado skropić sokiem z cytryny.
- Pomidora umyć i drobno pokroić.
- Szczypiorek, koperek umyć i drobno posiekać.
- Wszystko wymieszać z oliwą i posolić do smaku.
- Sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy smakuje najlepiej.
- Do sałatki świetnie pasują chrupiące grzanki.
Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka.
Rewelacyjna sałatka :)! Kocham awokado <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja również uwielbiam awokado :)
UsuńMoje ulubione awokado :D
OdpowiedzUsuńMoje również :)
UsuńMniam :-) super sałatka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo kuszące połączenie :)
OdpowiedzUsuń