30.08.2016

CHLORELLA – ZIELONY SPOSÓB NA ZDROWIE

Człowiek w dzisiejszym świecie wciąż pędzi do przodu i nie zastanawia się nad tym co będzie jutro. Życie w biegu sprawia, że nie zawsze mamy czas na odpoczynek, czy na to żeby w spokoju zjeść. Co za tym idzie nie zastanawiamy się nad tym co trafia do naszego zakupowego koszyka, a później do żołądka. Choroby cywilizacyjne XXI wieku związane są właśnie z niezdrowym stylem, życia i nieprawidłowym sposobem odżywiania się. Z pomocą przychodzi chlorella, która pomoże wzbogacić dietę ale również pomoże w zmaganiach z różnego rodzaju dolegliwościami.


29.08.2016

Muffiny miodowe

Muffiny są bardzo aromatyczne, delikatne w smaku,  niezbyt słodkie, o cudownym miodowym smaku. Osoby lubiące bardzo słodkie powinny dodać więcej cukru. Takie babeczki to idealny deser do kawy lub herbaty.

Babeczki z miodem

27.08.2016

Sałatka owocowa z melona

Zdrowa i bardzo smaczna sałatka owocowa, którą można bardzo szybko przygotować dla gości na lekki deser. W skład sałatki wchodzi mango, melon i kiwi oraz delikatny sos z limonki i miodu.

Sałatka na lato z mango i melona

26.08.2016

Serek wiejski z pomidorami i pietruszką

Serek wiejski z pomidorami i natką pietruszki jest idealny na smaczne i zdrowe śniadanie lub kolację. Natka pietruszki zawiera dużo witaminy C, oczyszcza i wzmacnia nasz organizm, dlatego warto ją mieć w swojej diecie.

Serek biały z dodatkami

24.08.2016

Pad Thai z kurczakiem i tofu

Pad Thai jest popularną potrawą w Tajlandii. Najczęściej jest przygotowywany z krewetkami lub kurczakiem. Idealne połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i odrobinę ostrego. Takie danie obiadowe jest niezwykle lekkie, a zarazem bardzo sycące.

Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym

22.08.2016

Dżem z papierówek

Papierówki są pierwszymi jabłkami, które najwcześniej dojrzewają i już pod koniec lata cieszą nas swoim smakiem. Jabłka papierówki są bardzo smaczne, ale delikatne, jeśli chodzi o przechowywanie i raczej trudno je znaleźć w sklepach zimą. Dlatego, aby zatrzymać ich smak najlepszym rozwiązaniem, jest zrobienie z nich dżemu.

Dżem z jabłek

18.08.2016

Zupa meksykańska z pulpetami

Sycąca i bardzo pożywna zupa meksykańska z pulpetami jest daniem jednogarnkowym. Przygotowanie jej nie wymaga od nas zbyt dużo wysiłku. Zupa jest dość pikantna, dlatego po jej zjedzeniu nie czujemy się ociężali, a nasz organizm jest pobudzony do trawienia.

Zupa z fasoli i kukurydzy z klopsikami

16.08.2016

Domowa granola (musli)

Nie muszę nikogo chyba przekonywać, że domowa granola jest najlepsza, najzdrowsza i najsmaczniejsza. Przygotowując granolę w domu, sami dobieramy pasujące nam składniki, jej słodycz i chrupkość (stopień wypieczenia). Zdrowe domowe musli zjedzone na śniadanie z mlekiem lub jogurtem nie tylko nas nasyci, ale również dostarczy naszemu organizmowi wielu witamin i minerałów.

Domowe musli

13.08.2016

Drożdżówka sypana ze śliwkami

Drożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania.

Drożdżówka bez wyrabiania

12.08.2016

Pieczona pierś kurczaka z przyprawą gyros

Danie, które szybko się przygotowuje i wszystkim smakuje, jest tym, czego potrzebuje każda zapracowana osoba. Pieczona pierś kurczaka z przyprawą gyros taka właśnie jest, wieczorem ją przyprawiam, a przed obiadem do piekarnika razem z ziemniaczkami i po 35 - 45 minutach gotowe. 

Pieczony kurczak gyros

10.08.2016

Sernik na zimno z borówkami

Kremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie.

Sernik bez pieczenia

08.08.2016

Gulasz z pieczarkami

Gulasz to smaczne danie, które nie jest zbyt pracochłonne i zapewne tak jak u mnie, jest często przygotowywane również w Waszych domach. Jeśli chodzi o przyprawy i  inne użyte składniki, można je dostosować do swoich upodobań. U mnie tym razem gulasz jest zrobiony z łopatki wieprzowej i pieczarek, ale w sezonie mogą to być również grzyby leśne.

Gulasz z kaszą jęczmienną

05.08.2016

Podstawy mielenia kawy

Smak kawy zależy od sposobu, w jaki zostanie ona zaparzona. Z kolei sposób parzenia wpływa na stopień mielenia ziaren - mocne mielenie daje inny efekt niż grube. Jeżeli ktoś ma wątpliwości jak powinien rozdrobnić ziarna, powinien zapamiętać podstawową zasadę - im dłuższy kontakt z wodą będą miały ziarna, tym grubiej powinny być zmielone.


Krem rafaello z fasoli

Zdrowy krem rafaello z fasoli jest zbliżony w smaku do obtoczonych w kokosie znanych pralinek, nie jest on jednak tak słodki. Krem jest puszysty, lekki i bardzo delikatny, a smak fasoli jest zupełnie niewyczuwalny.

Rafaello z fasoli na deser

02.08.2016

Krem z suszonych daktyli

Smaczny, słodki smakołyk, do samodzielnego jedzenia lub w połączeniu z innymi ulubionymi dodatkami. Krem nie zawiera cukru, słodyczy nadają mu daktyle. Idealny deserek dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

Kremowy deser z daktyli

Drukuj