Mazurek z makiem i bakaliami

/ 10

Mazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą. 

Mazurek z makiem, bakaliami i czekoladą
Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki, ale ja bardzo lubię jego smak i chętnie go używam. Mazurek będzie kruchy, jeśli ciasto będzie krótko zagniatane i schłodzimy je przed wałkowaniem.

Do rozwałkowania i pieczenia spodu do mazurka zawsze wykorzystuję papier do pieczenia firmy Stella. Papier jest z obu stron powleczony silikonem i nie przywiera ani do ciasta, ani do foremki. Papier do pieczenia ułatwia rozwałkowanie ciasta, nadanie mu kształtu i przeniesienie do formy. Po upieczeniu ciasto bez problemu można wyjąć z formy i udekorować bez zbędnego kruszenia. Papier do pieczenia dodatkowo zapobiega przechodzeniu metalicznego smaku i zapachu z metalowej formy do ciasta. Ciasto robiłam w dużej formie i nie miałam problemu z wyłożeniem jej papierem do pieczenia, gdyż ten akurat papier jest szeroki, a długość można dopasować i odciąć kawałek, jaki potrzebujemy.

Śmiało mogę powiedzieć, że papier do pieczenia w mojej kuchni jest niezbędny i nie wyobrażam sobie bez niego wypiekania ciast, czy pieczenia ryb lub warzyw. Ciekawa jestem, czy w kuchni również korzystacie z papieru do pieczenia?
Mazurek z makiem na papierze do pieczenia firmy Stella

Składniki:

(na formę 23 cm x 33 cm x 7 cm)

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (może być część krupczatki)
  • 200 g masła (schłodzić)
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Masa makowa:

  • 200 g mielonego suchego maku
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g bakalii (suszona, żurawina, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone figi)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady z 50% kakao
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie z owoców leśnych)
  • orzechy włoskie i płatki migdałowe do dekoracji
  • papier do pieczenia (u mnie firmy Stella)
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować mazurek z makiem i bakaliami?

Ciasto:
  1. Do mąki dodać masło i posiekać nożem na małe kawałeczki. 
  2. Następnie dodać cukier, żółtka, śmietanę, wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto.
  3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 0,5 cm, przykładając foremkę wyciąć kształt dna foremki i przenieść razem z papierem do foremki, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Z pozostałego ciasta zrobić rant w dowolnym kształcie i dokleić do brzegów spodu. Na rogach można ukształtować małe spłaszczone jajeczka, nacinają na nich paski.
  5. Ciasto piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C.
  6. Po upieczeniu wyjąć razem z papierem na deskę i wystudzić.
  7. Upieczony spód posmarować cienką warstwą dżemu i wyłożyć na nim zimną masę makową.
  8. Wierzch polać polewą i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.
  9. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła.

Masa makowa:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na około 30 minut. 
  2. Do maku dodać pokrojone masło, gotować ciągle mieszając około 7 minut.
  3. Następnie dodać utarte jajka z cukrem i mąkę ziemniaczaną i gotować do czasu, aż masa zacznie gęstnieć, pod koniec dodać pokrojone bakalie.
  4. Masę makową wystudzić i wyłożyć na upieczone ciasto.

Polewa:

  1. Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu, aż polewa będzie jednolita i lśniąca.
  2. Polewę wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.

    Zobacz również: mazurek czekoladowy z bakaliami.

Komentarze

  1. Pięknie wygląda Twój mazurek -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię mak, choć potem zęby wyglądają jak u uśmiechniętego motocyklisty :D
    A mazurek z makiem? Warto zrobić i przekonać się samemu :) Wygląda wspaniale i myślę, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, warto zrobić :) Racja, po zjedzeniu maku lepiej szeroko się nie uśmiechać :)

      Usuń
  3. Witam, nigdy nie robiłam mazurka z makiem, zawsze czekoladowy, z kajmakiem i bakaliami, zastanawiam się, czy ta masa makowa trochę surowa bo nie zapieczona nie będzie się rozsypywać w trakcie krojenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Masa makowa nie jest surowa, gdyż jest gotowana. W masie są jajka i masło, dlatego po wystudzeniu na mazurku gęstnieje, zastyga i się nie rozsypuje.

      Usuń
  4. Dzięki wielkie za szybką odpowiedź, uspokoiła mnie Pani z tą masą.Czy tego mazurka należy przechowywać w lodówce?
    Wygląda apetecznie i pewnie smakuje równie dobrze. Poleca go Pani ta wyjątkowe w tym roku święta:)
    Zdrowia życzę i dużo wytrwałości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i życzę wzajemnie, dużo zdrowia, pogody ducha, cierpliwości i wytrwałości :)
      Ciasto polecam, należy je przechowywać w lodówce.

      Usuń
  5. Według mnie ciasto jest lepsze gdy przechowujemy je w temperaturze pokojowej. Po włożeniu do lodówki ciasto kruche zrobiło się bardzo twarde. Po kilku godzinach od wyjścia z lodówki bylo juz ok. Ogólnie polecam bardzo smaczne. Lepiej piec w dużej formie bo ciasta jest dosyć dużo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) To prawd, ciasta z dodatkiem tłuszczu w lodówce zwykle zastygają i przed podaniem trzeba je wyjąć, aby zawarty w nich tłuszcz się ocieplił i był mniej twardy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *