Ciasto z jabłkami bez pieczenia

Ciasto z jabłkami bez pieczenia składa się z małej ilości składników i jest bardzo łatwe do wykonania. Pyszne ciasto na prosty deser z jabłkami i kremem z serka mascarpone na pewno posmakuje osobom, które lubią niezbyt słodkie ciasta.

Deser z jabłkami i mascarpone na zimno
Uwielbiam ciasta z jabłkami i jesienią robię je bardzo często, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i w miarę tanie. Ciasto bez pieczenia jest bardzo proste do przygotowania i nie ma w nim nic takiego, co może sprawić trudność nawet osobom mało doświadczonym w robieniu ciast.

Do ciasta najlepiej użyć jabłek twardych, które całkowicie się nie rozpadną podczas gotowania, a ich kawałeczki będą wyczuwalne w galaretce po zastygnięciu. Jeśli chodzi o cukier to jego ilość, należy dostosować do kwaśności jabłek i dodawać stopniowo w czasie gotowania.
Ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone i jabłkami polane czekoladą
Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 50 minut
Czas chłodzenia: 12 godzin
Forma: 34 cm x 24 cm x 7 cm
Wartość kaloryczna: 100 g = 160 kcal
Kategoria: deser, ciasto bez pieczenia, ciasto z mascarpone, ciasto z jabłkami
Dieta: wegetariańska

Przepis na ciasto z jabłkami bez pieczenia

Składniki na ciasto z jabłkami bez pieczenia:

Warstwa z jabłek:

  • 1,5 kg twardych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka soku z cytryny

Warstwa z serka mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny w proszku

Polewa:

  • 150 - 200 g czekolady z co najmniej 50% kakao
  • 80 g masła
  • łyżeczka miodu naturalnego
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 450 - 500 g herbatników (część może być kakaowa)
  • płatki migdałów lub pokrojone orzechy do dekoracji
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto z jabłkami bez pieczenia?

  1. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować do czasu, aż rozpuści się cukier i nie będzie surowych jabłek. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek i swoich upodobań. Jabłka nie powinny całkowicie się rozpaść, dobrze, jeśli część z nich zachowa swój kształt.
  2. Jabłka zdjąć z palnika, dodać galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretek, nie gotować. Odstawić do wystudzenia.
  3. Po wystudzeniu jabłka przełożyć do foremki wyłożonej herbatnikami i przykryć je drugą warstwą herbatników. Na czas robienia warstwy z serka, foremkę wstawić do lodówki.
  4. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować!) i wystudzić.
  5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii, pod koniec dodawać po łyżce serek mascarpone. Miksować tylko do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej struktury. Pod koniec miksowania wlewać cienką stróżką zimną żelatynę i krótko miksować, aby połączyła się z kremem z serka.
  6. Masę z mascarpone wyłożyć na herbatniki i przykryć następną ich warstwą (mogą być kakaowe). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
  7. Składniki polewy rozdrobnić i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Polewę mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja. 
  8. Ciasto polać polewą, posypać płatkami migdałów lub orzechami i wstawić na 12 godzin do lodówki, aby warstwy stężały, a herbatniki zmiękły.

    Zobacz również: szarlotka z pianką.

Komentarze

  1. Pyszności <3 Również bardzo lubię ciasta z jabłkami. To na pewno jest bardzo smaczne i dodatkowo wspaniale wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciasto, jadłam je ale zamiast serka mascarpone była sama bita śmietana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzi za mną coś słodkiego z jabłkami...

    OdpowiedzUsuń
  4. A można by bez żelatyny? Bo ja jakoś nie umiem się z nią obchodzić i często robią mi się gluty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez żelatyny będzie konsystencja kremowa. Żelatynę najpierw zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje lekko podgrzewając rozpuszczam. Przed dodaniem do masy żelatyna powinna być zimna. Gluty robią się gdy żelatyna jest ciepła a masa zimna.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *