Ciasto Shrek bez pieczenia
Lekkie i bardzo owocowe w smaku ciasto Shrek bez pieczenia to idealny deser nie tylko na święta. Proste wykonanie ciasta bez pieczenia nie wymaga użycia piekarnika, co na pewno jest dodatkową jego zaletą. Ciasto z soku bez wyrzutów sumienia można podać dzieciom na deser, gdyż zawiera w sobie mało cukru.
Ciasto Shrek bez pieczenia pięknie prezentuje się na talerzu i na pewno będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu. Wśród ciężkich makowców i pierników to ciasto będzie przyjemnym orzeźwieniem. Niezbyt słodki deser bez pieczenia, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto bez pieczenia świetnie pasuje na lato i nie tylko.
Zazwyczaj do tego ciasta piekę spód, ale tym razem poszłam na skróty i
wykonałam je na biszkoptach. Zabieg ten sprawił, że ciasto Shrek stało
się delikatniejsze i mniej kaloryczne. Shrek może być bez owoców, ale ja je
bardzo lubię i zawsze dodaję zielone winogrona bez pestek lub dojrzałe
gruszki.
Ciekawa jestem, jak jest u Was, czy tylko tradycyjne świąteczne wypieki, czy
też robicie lżejsze ciasta?
Przepis na ciasto Shrek bez pieczenia
Składniki na ciasto Shrek bez pieczenia:
Masa zielona:
- 900 ml zielonego soku owocowego typu Kubuś lub Pysio (kiwi+jabłko+banan)
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (120 g razem)
Masa ze śmietany:
- 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- galaretka agrestowa
Dodatkowo:
- 2 galaretki agrestowe
- 150 g okrągłych lub podłużnych biszkoptów
- 2 opakowania delicji
- 3 dojrzałe gruszki
Jak zrobić ciasto Shrek bez pieczenia?
- W 300 ml soku rozmieszać budynie, a pozostały zagotować. Do gotującego się soku wlewać powoli rozmieszany budyń i ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika do czasu, aż zgęstnieje.
- Jeszcze ciepły budyń przełożyć do formy wyłożonej biszkoptami i wystudzić.
- Na wystudzoną masę z soku położyć delicje czekoladą do góry.
- Jedną zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, a pozostałe dwie w 800 ml gorącej wody. Galaretki wystudzić i pozostawić, aby zaczęły lekko tężeć.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, a pod koniec nie przerywając ubijania dodawać po łyżce tężejącą galaretkę. Powstałą masę ze śmietany wyłożyć na delicje i wstawić do lodówki, aby nieco zastygła.
- Na zastygniętą masę ze śmietany położyć obrane i pokrojone w kostkę gruszki i zalać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi. Zbyt płynnymi galaretkami lepiej nie zalewać, bo mogą przedostać się na niższe warstwy i zniknąć z wierzchu. W celu przyspieszenia tężenia wystudzonych galaretek wstawiam je na chwilę do zamrażarki. Galaretki powinny być w początkowej fazie tężenia, aby była równa powierzchnia ciasta.
-
Ciasto wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby całkowicie
zastygło.





Fajne ciasto, efektowne, a przygotowań mało...
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, gdy najdzie ochota na coś zimniejszego z lodówki. A jak efektownie wygląda! Podoba mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńA na jaka blache ? tzn rozmiar?
OdpowiedzUsuńForma o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm.
UsuńNajlepsze
OdpowiedzUsuń