Ciasto Shrek bez pieczenia

Lekkie i bardzo owocowe w smaku ciasto Shrek bez pieczenia to idealny deser nie tylko na święta. Proste wykonanie ciasta bez pieczenia nie wymaga użycia piekarnika, co na pewno jest dodatkową jego zaletą. Ciasto z soku bez wyrzutów sumienia można podać dzieciom na deser, gdyż zawiera w sobie mało cukru.

Zielone ciasto z soku z galaretką i bitą śmietaną
Ciasto Shrek bez pieczenia pięknie prezentuje się na talerzu i na pewno będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu. Wśród ciężkich makowców i pierników to ciasto będzie przyjemnym orzeźwieniem. Niezbyt słodki deser bez pieczenia, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto bez pieczenia świetnie pasuje na lato i nie tylko.

Zazwyczaj do tego ciasta piekę spód, ale tym razem poszłam na skróty i wykonałam je na biszkoptach. Zabieg ten sprawił, że ciasto Shrek stało się delikatniejsze i mniej kaloryczne. Shrek może być bez owoców, ale ja je bardzo lubię i zawsze dodaję zielone winogrona bez pestek lub dojrzałe gruszki.
Ciekawa jestem, jak jest u Was, czy tylko tradycyjne świąteczne wypieki, czy też robicie lżejsze ciasta?
Ciasto z zielonego soku z gruszkami i galaretką
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia: 12 godzin
Wartość kaloryczna: 100 g = 166 kcal
(w tym: Białko - 5 g, Tłuszcze - 7 g, Węglowodany - 21 g)
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 23 cm x 33 cm x 7 cm

Przepis na ciasto Shrek bez pieczenia

Składniki na ciasto Shrek bez pieczenia:

Masa zielona:

  • 900 ml zielonego soku owocowego typu Kubuś lub Pysio (kiwi+jabłko+banan)
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (120 g razem)

Masa ze śmietany:

  • 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka agrestowa

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 150 g okrągłych lub podłużnych biszkoptów
  • 2 opakowania delicji
  • 3 dojrzałe gruszki
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto Shrek bez pieczenia?

  1. W 300 ml soku rozmieszać budynie, a pozostały zagotować. Do gotującego się soku wlewać powoli rozmieszany budyń i ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika do czasu, aż zgęstnieje.
  2. Jeszcze ciepły budyń przełożyć do formy wyłożonej biszkoptami i wystudzić.
  3. Na wystudzoną masę z soku położyć delicje czekoladą do góry.
  4. Jedną zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, a pozostałe dwie w 800 ml gorącej wody. Galaretki wystudzić i pozostawić, aby zaczęły lekko tężeć.
  5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, a pod koniec nie przerywając ubijania dodawać po łyżce tężejącą galaretkę. Powstałą masę ze śmietany wyłożyć na delicje i wstawić do lodówki, aby nieco zastygła.
  6. Na zastygniętą masę ze śmietany położyć obrane i pokrojone w kostkę gruszki i zalać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi. Zbyt płynnymi galaretkami lepiej nie zalewać, bo mogą przedostać się na niższe warstwy i zniknąć z wierzchu. W celu przyspieszenia tężenia wystudzonych galaretek wstawiam je na chwilę do zamrażarki. Galaretki powinny być w początkowej fazie tężenia, aby była równa powierzchnia ciasta.
  7. Ciasto wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby całkowicie zastygło.
Zobacz również: ciasto Shrek.

Komentarze

  1. Fajne ciasto, efektowne, a przygotowań mało...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho, gdy najdzie ochota na coś zimniejszego z lodówki. A jak efektownie wygląda! Podoba mi się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się znakomicie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A na jaka blache ? tzn rozmiar?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊
Podobało Ci się? Daj znać w komentarzu poniżej, możesz mnie również wesprzeć stawiając mi kawę ☕️ Ucieszy mnie też polubienie mego profilu Facebook, 𝕏 lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady