Łosoś z kurkumą
Marynowany łosoś z kurkumą jest smacznym, zdrowym i łatwym do przygotowania daniem. Łosoś smażony jest przyjemnie wilgotny i aromatyczny, świetnie smakuje z ryżem i warzywami.
Łosoś smażony jest tak smaczną rybą, że nie wymaga zbyt wymyślnego przyprawiania i zazwyczaj robię go tylko z pieprzem i solą. Tym razem, aby uzyskać więcej smaku i aromatu postanowiłam dodać kurkumę i odrobinę cukru. Łosoś w kurkumie to idealna ryba na Wigilię.Łosoś z kurkumą dobrze smakuje z ryżem i warzywami, a po wystudzeniu świetnie nadaje się do sałatek. Oczywiście najlepszy jest filet ze świeżego łososia. Ryba powinna gościć w naszym menu co najmniej 1 - 2 razy w tygodniu.
Przepis na łososia smażonego z kurkumą
Składniki na łososia z kurkumą:
- 700 g świeżego fileta z łososia
- świeżo mielony pieprz
- sól
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- łyżeczka masła klarowanego
Jak zrobić łososia smażonego z kurkumą?
- Skórę łososia oczyścić z łusek i filet pokroić na mniejsze kawałki.
- Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem.
- Cukier trzcinowy rozetrzeć z kurkumą i imbirem, natrzeć nim łososia od strony gdzie nie ma skóry.
- Łososia odstawić na około 40 minut, aby przeszedł przyprawami.
- Rybę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, którą przed rozgrzaniem delikatnie posmarować masłem klarowanym. Smażenie rozpoczynać od strony skóry i pozwolić, aby dobrze się przyrumieniła. Łosoś jest tłustą rybą i nie trzeba do smażenia dodawać tłuszczu, wystarczy tylko posmarować patelnię przed rozgrzaniem.
-
Czas smażenia dostosować do grubości fileta łososia, zbyt długo nie smażyć,
aby łosoś nie był wysuszony.





Uwielbiam łososia :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - prosty i szybki. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, warto zrobić.
Usuń