Risotto z pieczarkami i brokułem

/ 8

Risotto z pieczarkami i brokułem to pyszne i zdrowe danie obiadowe. Przygotowanie takiego lekkostrawnego obiadu jest bardzo łatwe, chociaż wymaga nieco cierpliwości. Kremowa struktura ryżu i delikatna nuta pikantności, połączona ze smakiem brokuła i pieczarek.

Ryż z pieczarkami i brokułami
Przygotowując risotto z pieczarkami i brokułem, należy poświęcić mu całą uwagę.  Wcześniej pokroić warzywa i pieczarki, gdyż po rozpoczęciu smażenia trzeba danie ciągle mieszać i podlewać stopniowo wywarem. Podsmażonego ryżu nie zalewać naraz dużą ilością płynu, należy pozwolić mu stopniowo go wchłaniać razem z sokami z warzyw i pieczarek. Czynność ta sprawi, że ryż będzie delikatny, kremowy i pełen smaku.

Polecam delikatnie przyprawić chili i pieprzem, aby podczas jedzenia najpierw wyczuwalne były składniki, a pikantność dopiero pod sam koniec. Najlepszym ryżem do zrobienia risotto jest ryż arborio, który zawiera dużo skrobi. Dobrze wchłania dodawane płyny, co sprawia, że ryż staje się kleisty i delikatny. Danie jest bezmięsne, ale jeśli domownicy nie preferują takiego jedzenia, to do risotta można podać np. grillowanego lub podsmażonego kurczaka. 
Risotto brokułowe z pieczarkami i tartym serem
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na risotto z pieczarkami i brokułem:

  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • średniej wielkości brokuł
  • 500 g pieczarek
  • papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek oliwy
  • 0,5 łyżeczki płatków chili lub świeża mała papryczka chili
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • 1,5 -2 l ciepłego wywaru warzywnego lub wody

Dodatkowo:

  • parmezan do podania lub ser żółty długodojrzewający
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić risotto z pieczarkami i brokułem?

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy.
  2. Dodać ryż i podsmażać go do czasu, aż będzie szklisty. Ciągle mieszać, aby nie przypalić.
  3. Do ryżu dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego, po chwili drobno pokrojonego brokuła i pieczarki. Podsmażać do czasu, aż warzywa zaczną się delikatnie przyrumieniać.
  4. Dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
  5. Zmniejszyć nieco moc palnika i ryż z warzywami zacząć podlewać ciepłym wywarem. Na przemian mieszać i podlewać po chochli wywaru. Risotto powinno cały czas delikatnie bulgotać. Płynu dolewać wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednio dodany. Podlewanie zakończyć, gdy ryż stanie się miękki, a konsystencja risotto delikatnie kremowa.
  6. W międzyczasie przyprawić do smaku chili, pieprzem i solą. Na koniec dodać sok z cytryny.
  7. Risotto podawać od razu po przygotowaniu, posypane tartym parmezanem lub innym serem długodojrzewającym.

    Zobacz również: kurczak z ryżem po meksykańsku.

Komentarze

  1. oj zjadłabym sobie takie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie,smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcale nie uważam risotto za łatwe danie. Ale widzę, że Ty poradziłaś sobie wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W tym daniu potrzebna jest cierpliwość i dobrej jakości ryż.

      Usuń
  4. sama mam dziś risotto, uwielbiam je! pyszna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jest pomysł na jutrzejszy obiad! :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od czasu od kiedy postanowiłam przejsć na home office, spędzam dosć sporo czasu w domu oraz staram się ten czas wykorzystać w lepszy sposób. Mianowicie nabrałam ochoty na gotowanie i praktycznie codziennie wymyślam coś nowego czy to na obiadek czy na deserek :)
    Jeszcze 5 minut temu zastanawiałąm się co przygotować na obiad bo akurat dzisiaj nie miałam pomysłu co zrobic, pomimo pełnej lodówki. I ten przepis spadł mi jak gwiazdka z nieba.

    Przygotuję dzisiaj na obiad, szczegónie, ze risotto bardzo lubię oraz mam do niego wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *