Gulasz z indyka i cukinii

/ 7

Sezon na cukinię w pełni, więc korzystając z tego, przygotowałam gulasz z indyka i cukinii. Gulasz z dodatkiem cukinii wyszedł bardzo delikatny.  Przyprawy bardzo fajnie nadały mu aromatu i zaostrzyły jego smak. Taki gulasz nie dość, że jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania, to jeszcze i zdrowy, gdyż zawiera lekkostrawne mięso indyka i dużo warzyw.

Gulasz z drobiu z pęczakiem

Gulasz z cukinii świetnie smakuje z kaszą jęczmienną typu pęczak, ale również z ryżem lub innym rodzajem kaszy.

Jeśli taki gulasz będą jadły małe dzieci, to oczywiście należy ograniczyć jego pikantność. Pikantność mego gulaszu oceniam na jakieś  2 - 2,5 punkty w skali 5, więc nie jest bardzo mocno pikantny. Bardzo pikantnego nie polecam robić, gdyż przejmie ona wszystkie smaki i nie będzie wyczuwalny smak warzyw i indyka.
Indyk z cukinią i papryką na kaszy pęczak

Składniki:

(porcja dla 3 - 4 osób)
  • 800 g mięsa gulaszowego z indyka lub mięso z udźca
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki chili)
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • 2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
    dodatkowo:
  • 1 szklanka kaszy pęczak

Przygotowanie gulaszu:

  1. Kawałki indyka oczyścić z żyłek i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  2. Cukinię umyć, odciąć ogonek, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałeczki o grubości 0,5 cm.
  3. Marchewkę i selera obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki.
  4. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do cukinii.
  5. Pomidora umyć, wyciąć pozostałość po ogonku i bardzo drobno pokroić.
  6. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  7. Tłuszcz rozgrzać w garnku o grubym dnie, dodać cebulę i czosnek, lekko podsmażyć.
  8. Następnie dodać mięso z indyka i ziele angielskie, wymieszać i smażyć około 5 minut.
  9. Mięso podlać 0,5 litra gorącej wody lub bulionu warzywnego, dodać marchewkę i selera, wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut.
  10. W międzyczasie dodać majeranek, kolendrę, płatki chili i czosnek niedźwiedzi.
  11. Gdy warzywa będą prawie ugotowane, dodać cukinię i pomidory oraz mieloną paprykę, wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut.
  12. Następnie dodać paprykę i pieprz, jeśli w garnku jest dużo płynu to gotować bez przykrycia, w innym przypadku przykryć i dusić jeszcze około 5 minut.
  13. Przyprawić solą i sprawdzić, czy indyk i wszystkie warzywa są odpowiednio miękkie. Nie przedłużać zbytnio czasu gotowania, gdyż indyk i warzywa będą za bardzo rozgotowane.

Kasza pęczak:

  1. Zagotować 3 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli, dodać pęczak i gotować od chwili powtórnego zagotowania 20 minut. Gotować pod przykryciem, pilnując, aby nie wykipiał.
  2. Po ugotowaniu odstawić pod przykryciem na około 8 - 10 minut.

    Zobacz również: gulasz z indyka.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *