Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku

/ 10

Karkówka jest bardzo smacznym mięsem, więc często gości na moim stole. Tym razem upiekłam ją  w kawałku z  dodatkiem kminku, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Karkówka wyszła w środku bardzo soczysta, z zewnątrz  zaś przyjemnie przypieczona.

Pieczona karkówka z kminkiem

Karkówkę piekłam w woreczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone w woreczku jest bardzo soczyste, idealnie sprawdza się podane  na ciepło w porze obiadowej, jak i na zimno w kanapce.

Użycie woreczka do pieczenia zaoszczędziło mi również czasu na czyszczenie piekarnika i zmywanie foremki po pieczeniu, gdyż nic nie pryskało i nie zapiekało się na ściankach piekarnika. Woreczki do pieczenia są duże i wygodne w użyciu, zapinane na praktyczny klips, dlatego nie ma potrzeby nacinania woreczka przed pieczeniem. Mogę śmiało Wam je polecić, gdyż są o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze w użyciu od rękawa do pieczenia.
Pieczona karkówka z kminkiem

Składniki:

  • 1,7 kg karkówki wieprzowej
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól (u mnie 4 łyżeczki)
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
    dodatkowo:
  • woreczek do pieczenia (u mnie firmy Gosia)

Przygotowanie karkówki z kminkiem:

  1. Karkówkę umyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek, natrzeć solidnie solą, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki.
  2. Karkówkę wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki i nacinając delikatnie nożem powciskać w nią kawałeczki obranego czosnku.
  3. Następnie włożyć karkówkę do woreczka do pieczenia, z wierzchu oprószyć  delikatnie pieprzem i kminkiem, dodać ziele angielskie i listek laurowy.
  4. Woreczek spiąć niezbyt ciasno klipsem, położyć zapięciem do góry na blachę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 1,5 godziny, na 30 minut przed końcem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  6. Po upieczeniu nie wyjmować karkówki z woreczka i dać jej z 5 minut odpocząć, wtedy dopiero można ją podawać.

    Zobacz również:
    Karkówka z cebulą
    Karkówka w marynacie 
    musztardowo-miodowej

Komentarze

  1. Pyszna karkoweczka, aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pieczoną karkówkę:-) Super przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo często piekę takie duże porcje mięsa ale z kminkiem jeszcze nie :) pysznie soczyste mięso Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kminek do karkówki idealnie pasuje, polecam :)

      Usuń
  4. Pyszne są mięsa pieczone w woreczku, takie soczyste :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *