Ciasto jogurtowe z jabłkami

Najłatwiejsze ciasto jogurtowe z jabłkami do zrobienia, bez miksowania i odważania składników. Przepis na pyszne ciasto jest prosty i łatwy do wykonania. Idealny deser na każdą okazję.

Ciasto z jabłkami bez miksowania
Jeśli w domu macie kubeczek jogurtu i jabłka lub inne owoce to niespodziewani goście nie sprawią Wam kłopotu. Ciasto jogurtowe z jabłkami przygotowuje się bardzo szybko, a składnik odmierza się kubeczkiem, w którym był jogurt. Składnik wystarczy podzielić na suche i mokre, a następnie wsypać suche do mokrych i wymieszać łyżką. Oprócz szarlotki sypanej jest to chyba najprostsze ciasto do zrobienia.

U mnie jogurt miał pojemność 350 ml i na dużą porcję był w sam raz. Jeśli chcecie zrobić mniejsze ciasto, dodajcie do niego mniej o jedno jajko, a składniki odmierzajcie kubeczkiem od Waszego mniejszego jogurtu. Ciasto po upieczeniu ma strukturę zbliżoną nieco do babki. Ciasto najlepiej smakuje zaraz po wystudzeniu. Ciasto jogurtowe jest nazywane kubeczkowym i dobrze wychodzi również z innymi owocami, zimą robię je nawet z mrożonymi owocami. Znacie to ciasto?
Ciasto z jabłkami posypane pudrem
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

Składniki na ciasto jogurtowe z jabłkami:

(forma 34 cm x 24 cm x 7 cm)

Mokre:

  • kubeczek jogurtu naturalnego (u mnie 350 ml)
  • kubeczek oleju rzepakowego
  • 4 jajka

Suche:

  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • kubeczek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • 5 - 6 jabłek
  • 2 łyżki budyniu w proszku bez cukru
  • łyżka cukru
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z jabłkami?

  1. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i obtoczyć w budyniu wymieszanym z cukrem. Na cząstkach jabłek powinna być cienka warstwa budyniu, nadmiar obmieść pędzelkiem.
  2. Do miski wlać jogurt i tym samym kubeczkiem odmierzyć olej, dodać jajka i wymieszać.
  3. Kubeczek po jogurcie umyć i osuszyć, następnie do oddzielnej miski odmierzyć nim cukier i mąkę. Dodać proszek, cukier z wanilią i suche składniki wymieszać.
  4. Do mokrych składników partiami dodawać suche i mieszać, aż nie będzie widać mąki. Rozmieszane ciasto będzie dość gęste.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Następnie powciskać w nie cząstki jabłek.
  6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut, do suchego patyczka.
  7. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *