Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami
Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Mięso z kaszą pęczak i warzywami jest świetnym posiłkiem dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie i cenią nieskomplikowane jego przygotowanie.
  
  Mięso z kaszą i warzywami to danie jednogarnkowe, w którego przygotowanie nie muszę
  wkładać dużego wysiłku. Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami jest tak
  proste do zrobienia, że każdy na pewno przygotuje je bez trudu. Pęczak jest
  gruboziarnistą kaszą, dlatego korzystnie wpływa na trawienie i pracę jelit.
  Kasza z warzywami to spora dawka zdrowego błonnika, witamin i minerałów.
  Do tej potrawy wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale może też być dowolne
  niezbyt tłuste mięso wieprzowe lub nawet drobiowe.
Przepis na pieczone mięso z kaszą i warzywami
Składniki na mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- duży korzeń selera
- 2 pietruszki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- łyżeczka suszonego koperku
- 4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki majeranku
- około 5 łyżeczek soli
- 3 szklanki gorącej wody
- tłuszcz do obsmażenia
Jak zrobić mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami?
- Kaszę opłukać w zimnej wodzie, rozłożyć na dnie brytfanki wysmarowanej odrobiną oleju. Wierzch oprószyć 1/2 łyżeczki koperku, oregano, łyżeczką pieprzu ziołowego i zalać gorącą wodą z rozmieszaną łyżeczką soli.
- Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić każdy kawałek solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Mięso krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i ułożyć równomiernie na kaszy. Mięso będzie zanurzone w wodzie, ale tak ma być, gdyż w czasie pieczenia kasza wodę wchłonie.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Cebulę rozłożyć równomiernie na mięso.
- Warzywa obrać, pokroić na 2 - 3 cm kawałki, wymieszać z odrobiną koperku i kminkiem, rozłożyć równomiernie na wierzchu mięsa i delikatnie posolić.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez około 60 minut.
- Po upieczeniu wszystko wymieszać, przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze około 10 minut, aby kasza wchłonęła cały płyn. Można również po wymieszaniu składników naczynia już nie przykrywać, tylko wstawić do piekarnika i podpiec jeszcze około 5 minut, aby szybciej płyn odparował. Osobiście stosuję pierwszą opcję, drugą tylko wtedy, jeśli trafi się pęczak, który słabo chłonie wodę.
- 
    Danie świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, jak również na drugi dzień
    podgrzane.
 






bardzo smaczna propozycja
OdpowiedzUsuńproste i smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo pożywny obiad - pysznie
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo. Lubię takie dania.
OdpowiedzUsuń