Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami

/ 4

Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Mięso z kaszą pęczak i warzywami jest świetnym posiłkiem dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie i cenią nieskomplikowane jego przygotowanie.

Pieczone mięso z warzywami i kaszą jęczmienną
Mięso z kaszą i warzywami to danie jednogarnkowe, w którego przygotowanie nie muszę wkładać dużego wysiłku. Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami jest tak proste do zrobienia, że każdy na pewno przygotuje je bez trudu. Pęczak jest gruboziarnistą kaszą, dlatego korzystnie wpływa na trawienie i pracę jelit. Kasza z warzywami to spora dawka zdrowego błonnika, witamin i minerałów. Do tej potrawy wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale może też być dowolne niezbyt tłuste mięso wieprzowe lub nawet drobiowe.
Kasza z mięsem i warzywami
Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 205 kcal
(w tym: Białko - 10 g, Tłuszcze - 6 g, Węglowodany - 24 g)
Kategoria: obiad
Dieta: ogólna, mięsno-warzywna

Przepis na pieczone mięso z kaszą i warzywami

Składniki na mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • duży korzeń selera
  • 2 pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka suszonego koperku
  • 4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • około 5 łyżeczek soli
  • 3 szklanki gorącej wody
  • tłuszcz do obsmażenia

Jak zrobić mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami?

  1. Kaszę opłukać w zimnej wodzie, rozłożyć na dnie brytfanki wysmarowanej odrobiną oleju. Wierzch oprószyć 1/2 łyżeczki koperku, oregano, łyżeczką pieprzu ziołowego i zalać gorącą wodą z rozmieszaną łyżeczką soli.
  2. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić każdy kawałek solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Mięso krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i ułożyć równomiernie na kaszy. Mięso będzie zanurzone w wodzie, ale tak ma być, gdyż w czasie pieczenia kasza wodę wchłonie.
  3. Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Cebulę rozłożyć równomiernie na mięso.
  4. Warzywa obrać, pokroić na 2 - 3 cm kawałki, wymieszać z odrobiną koperku i kminkiem, rozłożyć równomiernie na wierzchu mięsa i delikatnie posolić.
  5. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez około 60 minut.
  6. Po upieczeniu wszystko wymieszać, przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze około 10 minut, aby kasza wchłonęła cały płyn. Można również po wymieszaniu składników naczynia już nie przykrywać, tylko wstawić do piekarnika i podpiec jeszcze około 5 minut, aby szybciej płyn odparował. Osobiście stosuję pierwszą opcję, drugą tylko wtedy, jeśli trafi się pęczak, który słabo chłonie wodę.
  7. Danie świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, jak również na drugi dzień podgrzane.
Zobacz również: kurczak pieczony na ryżu z warzywami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊
Podobało Ci się? Daj znać w komentarzu poniżej, możesz mnie również wesprzeć stawiając mi kawę ☕️ Ucieszy mnie też polubienie mego profilu Facebook, 𝕏 lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady