Soczysty udziec z indyka

/ 2

Soczysty udziec z indyka to bardzo smaczne danie na obiad, jak i po schłodzeniu na kanapki. Soczystości indykowi nadała marynata, w której skład wchodził sos sojowy.

Pieczony udziec w marynacie

Poszukując smaków pasujących do indyka, stworzyłam fajną marynatę do pieczonego udźca z indyka. Baza do marynaty składa się z sosu sojowego i octu balsamicznego, które to w cudowny sposób zatrzymują soczystość w indyku i delikatnie podkreślają jego smak. Tak przygotowany udziec jest doskonały na ciepło i świetnie się sprawdza schłodzony jako wędlina.
Udziec z indyka pieczony na kanapki

Składniki:

  • 1 1/2 kg udźca z indyka

Marynata do indyka:

  • 1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego
  • sól
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Udziec umyć, wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Ilości soli nie podaję, gdyż zależy, jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę).
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
  3.  Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.
  4.  Indyka piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy, jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu, ile waży mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut). 
  5. Po upieczeniu indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut.  
  6. Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej, zagotować, smak i konsystencję dostosować do ilości przygotowanego sosu.

    Zobacz również: pieczony udziec z indyka.

Komentarze

  1. Witam, super przepisy - od dziś będę korzystała z Twojego bloga.Życzę wspaniałych pomysłów i inwencji twórczej
    pozdrawaim
    Anka

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie i dziękuję za miłe słowa :) Zapraszam do ponownych odwiedzin i korzystania z moich przepisów. Również przesyłam pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *