Proste połączenie smaków sprawdza się najlepiej, a już na pewno w tej surówce. Pomidor, papryka, cebulka i do tego świeża bazylia, świetnie smakują, wyglądają i dostępne są przez cały rok. Taką surówkę często przygotowuję do obiadu, gdyż pasuje praktycznie do wszystkiego i wszystkim smakuje.
Składniki:
- 1 duży pomidor
- 1 średnia papryka
- 1 mała słodka cebula
- 1/2 szklanki listków świeżej bazylii
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie słupki o długości około 2 cm.
- Pomidora umyć, przekroić na pół, jeśli ma dużo pestek i jest wodnisty to usunąć pestki i płyn (u mnie z pestkami). Pokroić wzdłuż na cienkie półplasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie pióra, posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na 5 minut.
- Bazylię poprzerywać na mniejsze kawałeczki.
- Wszystkie składniki wymieszać na chwilę przed podaniem z oliwą z oliwek, przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Zobacz również: surówka z marchwi.
Wspaniałe kolory i smaki :) prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńDo obiadu najlepsza :D
OdpowiedzUsuńO tak 😃
UsuńTakie suróweczki są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZ nimi każdy obiad lepiej smakuje 😊
UsuńLubię zjeść taką miseczkę pomidorowo-paprykowej dobroci na kolację :)
OdpowiedzUsuń