Sałatka z awokado i truskawek
Sałatka z awokado i truskawek to letnia, banalnie prosta, a zarazem zdrowa i bardzo smaczna przekąska. Doskonała na śniadanie lub kolację, a nawet po dodaniu bitej śmietany i czekolady sprawdzi się jako deser.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 150 - 200 g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego lub 1 łyżka miodu naturalnego
- 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Z awokado wyjąć pestkę, obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki.
- Truskawki pokroić w ćwiartki, dodać do awokado, polać sokiem z cytryny i posypać cukrem trzcinowym. Jeśli zamiast cukru będzie używany miód, to miód rozmieszać z sokiem i wtedy dopiero polać truskawki i awokado. Ilość dodanego cukru zależy jak słodkie mamy truskawki.
- Po wymieszaniu sałatkę posypać płatkami migdałowymi lub innymi ulubionymi orzeszkami.
- Sałatka po dodaniu bitej śmietany i roztopionej czekolady jest świetna jako deser.
Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze awokado w zestawieniu z truskawkami ale w sumie-czemu nie:)może być pyszne:)
OdpowiedzUsuńTruskawki z awokado świetnie smakują, polecam :)
UsuńSzybkie, proste w przygotowaniu i przesmaczne - to lubię :)
OdpowiedzUsuńMuszę przygotować taką sałatkę :). Kocham awokado <3
OdpowiedzUsuń