Ciasto biszkoptowe skubane
Delikatne ciasto biszkoptowe skubane z wnętrzem z owoców i galaretki, oblane kakaową polewą. Ciasto z owocami wychodzi zawsze pyszne, gdyż sami dobieramy smak galaretki i rodzaj owoców. Idealny biszkopt z owocami, w którym owoce mogą być świeże, z kompotu lub mrożone. Prosty przepis na ciasto z galaretką, które wszystkim smakuje.
  Przepis na ciasto biszkoptowe skubane pochodzi ze starego zeszytu z
  przepisami, gdzie występuje on pod nazwą "skubaniec". Wpisując w wyszukiwarce
  tę nazwę, pokazało mi ciasto kruche znane jako pleśniak, więc zmieniłam nieco
  jego nazwę z zachowaniem słowa je opisującego.
   Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne
  świeże owoce i pragniemy jeść lekkie, chłodzące desery.
  Łatwy przepis na ciasto z owocami jest bardzo prosty do
  przygotowania. Biszkopt z galaretką może być wykonany z dodatkiem
  ulubionych zarówno świeżych owoców, jak i tych z kompotu lub mrożonych.
  Proste ciasto z galaretką, a smakuje rewelacyjnie, jest lekkie i umiarkowanie
  słodkie. Idealny deser na każdą okazję i porę roku.
Przepis na ciasto biszkoptowe skubane
Składniki na ciasto biszkoptowe z owocami:
- 6 jajek (od kur z wolnego wybiegu)
 - 1 szklanka cukru
 - 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 - 500)
 - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżki oleju
 - 
    1 łyżka octu
 
Polewa do ciasta:
- 1/2 szklanki cukru
 - 1/2 kostki masła
 - 2 łyżki mleka
 - 1 łyżka kakao naturalnego
 
dodatkowo:
- 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie wiśniowe)
 - 20 - 30 dag świeżych, z kompotu lub mrożonych owoców (u mnie świeże czerwone czereśnie, z białymi wychodzi lepsze, gdyż nie puszczają koloru)
 
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z galaretką i owocami:
- Z białek ubić pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, a na koniec dodać olej i ocet.
 - Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo wmieszać je delikatnie łopatką z ubitą pianę.
 - Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wlać w nią masę biszkoptową.
 - Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
 - Po upieczeniu biszkopt studzić przez około 10 minut w foremce, a następnie wyjąć z formy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
 - Po wystudzeniu wyskubać miękkie wnętrze biszkopta, pozostawiając około 0,5 cm brzeg i dno.
 - Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, wystudzić i odstawić na krótko do lodówki. Pilnować, aby galaretka nie była całkowicie stężała.
 - Na dno wyskubanego biszkopta układać wypestkowane owoce, na nie niewielką ilość tężejącej galaretki i na to układać wyskubane kawałki biszkopta. Na wierzch układać następną warstwę owoców, galaretki i ciasta. Ciasto z góry lekko docisnąć.
 - Składniki polewy rozpuścić na wolnym ogniu i gotować, aż rozpuści się cukier i lekko polewa zacznie gęstnieć. Jeszcze ciepłą, spiralną stróżką polać wierzch ciasta.
 - Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
 
    Zobacz również:
ciasto biszkoptowe z kremem.
  





Pyszne, orzeźwiające ciacho.Zabieram kawałeczek; )
OdpowiedzUsuńDziękuję, proszę się częstować :)
UsuńUwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńPycha :) polecam zdrowe inspiracje na fit desery z Kcalmarem :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis, pozdrawiam i miłego dnia życzę
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuńmmm! brzmi i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam do wykonania :)
Usuń