Ciasto biszkoptowe skubane
Delikatne ciasto biszkoptowe skubane z wnętrzem z owoców i galaretki, oblane kakaową polewą. Ciasto z owocami wychodzi zawsze pyszne, gdyż sami dobieramy smak galaretki i rodzaj owoców. Idealny biszkopt z owocami, w którym owoce mogą być świeże, z kompotu lub mrożone. Prosty przepis na ciasto z galaretką, które wszystkim smakuje.
Przepis na ciasto biszkoptowe skubane pochodzi ze starego zeszytu z
przepisami, gdzie występuje on pod nazwą "skubaniec". Wpisując w wyszukiwarce
tę nazwę, pokazało mi ciasto kruche znane jako pleśniak, więc zmieniłam nieco
jego nazwę z zachowaniem słowa je opisującego.
Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne
świeże owoce i pragniemy jeść lekkie, chłodzące desery.
Łatwy przepis na ciasto z owocami jest bardzo prosty do
przygotowania. Biszkopt z galaretką może być wykonany z dodatkiem
ulubionych zarówno świeżych owoców, jak i tych z kompotu lub mrożonych.
Proste ciasto z galaretką, a smakuje rewelacyjnie, jest lekkie i umiarkowanie
słodkie. Idealny deser na każdą okazję i porę roku.
Przepis na ciasto biszkoptowe skubane
Składniki na ciasto biszkoptowe z owocami:
- 6 jajek (od kur z wolnego wybiegu)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 - 500)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
-
1 łyżka octu
Polewa do ciasta:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao naturalnego
dodatkowo:
- 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie wiśniowe)
- 20 - 30 dag świeżych, z kompotu lub mrożonych owoców (u mnie świeże czerwone czereśnie, z białymi wychodzi lepsze, gdyż nie puszczają koloru)
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z galaretką i owocami:
- Z białek ubić pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, a na koniec dodać olej i ocet.
- Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo wmieszać je delikatnie łopatką z ubitą pianę.
- Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wlać w nią masę biszkoptową.
- Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu biszkopt studzić przez około 10 minut w foremce, a następnie wyjąć z formy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Po wystudzeniu wyskubać miękkie wnętrze biszkopta, pozostawiając około 0,5 cm brzeg i dno.
- Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, wystudzić i odstawić na krótko do lodówki. Pilnować, aby galaretka nie była całkowicie stężała.
- Na dno wyskubanego biszkopta układać wypestkowane owoce, na nie niewielką ilość tężejącej galaretki i na to układać wyskubane kawałki biszkopta. Na wierzch układać następną warstwę owoców, galaretki i ciasta. Ciasto z góry lekko docisnąć.
- Składniki polewy rozpuścić na wolnym ogniu i gotować, aż rozpuści się cukier i lekko polewa zacznie gęstnieć. Jeszcze ciepłą, spiralną stróżką polać wierzch ciasta.
- Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Zobacz również:
ciasto biszkoptowe z kremem.
Pyszne, orzeźwiające ciacho.Zabieram kawałeczek; )
OdpowiedzUsuńDziękuję, proszę się częstować :)
UsuńUwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńPycha :) polecam zdrowe inspiracje na fit desery z Kcalmarem :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis, pozdrawiam i miłego dnia życzę
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuńmmm! brzmi i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam do wykonania :)
Usuń