Puszysty sernik z kaszą manną

Puszysty sernik z kaszą manną jest leciutki i przyjemnie wilgotny. Sernik, który zawsze wychodzi, a po upieczeniu dużo nie opada i jest równiutki. Pyszny niezbyt słodki deser, odpowiedni dla dzieci i dorosłych. 

Sernik waniliowy z rodzynkami
Lubię serniki ciężkie, wilgotne i z prawdziwego białego sera. Serniki staram się robić z dobrej jakości sera twarogowego i kupuję go zazwyczaj w kawałku, aby później zmielić w maszynce. Mam swój ulubiony twaróg mielony w wiaderku, ale nie zawsze jest on w moim sklepie.

Ostatnio w sklepie nie było, takiego sera jakbym chciała i musiałam użyć dość mocno rozdrobnionego sera z wiaderka. Ser w wiaderku był dość rzadki, ale dzięki dodanej kaszy, sernik wyszedł bardzo dobry. Sernik po upieczeniu nie jest ciężki, a wręcz przeciwnie puszysty i lekki. Jego powierzchnia mocno nie opada i jest równa. Smak sernika w dużej mierze zależy od jakości użytego białego sera i może być mniej lub bardziej serowy.
Sernik z rodzynkami bez spodu
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenia
Forma o średnicy 28 cm

Składniki na puszysty sernik z kaszą manną:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić puszysty sernik z kaszą manną?

  1. Rodzynki namoczyć w wodzie.
  2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do puszystej postaci, pod koniec dodawać po jednym żółtku.
  3. Następnie masę zmiksować z serem i kaszą manną.
  4. Do masy serowej dodać odsączone i wymieszane z mąką rodzynki.
  5. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę z sera.
  6. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 35 minut.
  8. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przez około 10 minut bez jego otwierania. Następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
  9. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i schłodzić.

    Zobacz również: sernik z rosą.

Komentarze

  1. Jak pięknie wyrośnięty!
    Prezentuje się bardzo smakowicie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, tylko wybiorę wersję bez rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamierzam zrobić go w ten weekend. Testuję wypieki na Święta. Mam małe dzieci i chcę ograniczyć czas w kuchni. Proszę powiedź jaki polecasz ser we wiaderku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Do serników zazwyczaj używam z wiaderka - twaróg sernikowy Hanusi z Mlekowity.
    Do tego konkretnie wykorzystałam twaróg sernikowy President i też się sprawdził.
    Sernik z kaszą manną wychodzi bardzo delikatny i wilgotny, dlatego dzieciom powinien smakować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za odpowiedź. Zdecydowane - testuję z weekend. Dam znać jak poszło. Niestety nie mam "ręki" do pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *