Puszysty sernik z kaszą manną
Puszysty sernik z kaszą manną jest leciutki i przyjemnie wilgotny. Wilgotny sernik, który zawsze wychodzi, a po upieczeniu dużo nie opada i jest równiutki. Pyszny niezbyt słodki lekki sernik odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.
Puszysty sernik z kaszą manną sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Lubię serniki ciężkie, wilgotne i z prawdziwego białego sera. Wilgotny serniki staram
  się robić z dobrej jakości sera twarogowego i kupuję go zazwyczaj w kawałku,
  aby później zmielić w maszynce. Mam swój ulubiony twaróg mielony w wiaderku,
  ale nie zawsze jest on w moim sklepie.
  Ostatnio w sklepie nie było, takiego sera jakbym chciała i musiałam użyć dość
  mocno rozdrobnionego sera z wiaderka. Ser w wiaderku był dość rzadki, ale
  dzięki dodanej kaszy, sernik wyszedł bardzo dobry. Sernik po upieczeniu nie
  jest ciężki, a wręcz przeciwnie puszysty i lekki. Lekki sernik mocno nie
  opada, a jego powierzchnia jest równa. Smak sernika w dużej mierze zależy od jakości użytego
  białego sera i może być mniej lub bardziej serowy.
Przepis na sernik z kaszą manną
Składniki na puszysty sernik z kaszą manną:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 1 kg sera białego mielonego
 - 3/4 szklanki cukru
 - 200 g masła
 - 3/4 szklanki kaszy manny
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 8 jajek
 - 3/4 szklanki rodzynek
 - 2 - 3 łyżki mąki
 - cukier puder do posypania
 
Jak zrobić wilgotny sernik z kaszą manną?
- Rodzynki namoczyć w wodzie.
 - Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do puszystej postaci, pod koniec dodawać po jednym żółtku.
 - Następnie masę zmiksować z serem i kaszą manną.
 - Do masy serowej dodać odsączone i wymieszane z mąką rodzynki.
 - Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę z sera.
 - Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 35 minut.
 - Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przez około 10 minut bez jego otwierania. Następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
 - 
      Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i schłodzić.
 





apetyczny serniczek
OdpowiedzUsuńJak pięknie wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie! <3
Super, tylko wybiorę wersję bez rodzynek ;)
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić go w ten weekend. Testuję wypieki na Święta. Mam małe dzieci i chcę ograniczyć czas w kuchni. Proszę powiedź jaki polecasz ser we wiaderku.
OdpowiedzUsuńDo serników zazwyczaj używam z wiaderka - twaróg sernikowy Hanusi z Mlekowity.
OdpowiedzUsuńDo tego konkretnie wykorzystałam twaróg sernikowy President i też się sprawdził.
Sernik z kaszą manną wychodzi bardzo delikatny i wilgotny, dlatego dzieciom powinien smakować.
Dziękuję za odpowiedź. Zdecydowane - testuję z weekend. Dam znać jak poszło. Niestety nie mam "ręki" do pieczenia :(
OdpowiedzUsuńTen sernik na pewno wyjdzie :)
Usuń