Translate

niedziela, 1 lutego 2015

Pączki mini

Gdy przychodzi ochota na pączki, ale odstrasza długi czas ich przygotowywania, często robię mini pączusie. Czas wykonania to jedynie, czas smażenia, a tak dokładnie to włożenie do rozgrzanego oleju i wyjęcie, gdyż obracają się same w trakcie smażenia (cudnie, prawda?).


Składniki:
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego 10%
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia w wysokiej temperaturze
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Jajka zmiksować z cukrem i serkiem.
  2. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i spirytus, dokładnie wymieszać łyżką (ma być jednolita konsystencja).
  3. Do szerokiego garnka wlać tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać, rozgrzać olej (przeprowadzić test wrzucając odrobinę ciasta).
  4. Za pomocą 2 łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać je na rozgrzany olej. Łyżkę maczać w zimnym oleju, aby ciasto nie kleiło się do niej.
  5. Pączki podczas smażenia powinny same się obracać. Wyjmować, gdy będą miały lekko brązowy kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Obtoczyć, obsypać obficie cukrem pudrem.
  7. Porcja pozwala zrobić około 25 - 30 mini pączków. Proponuję robić od razu podwójną porcję, gdyż znikają w niewyjaśnionych okolicznościach 😊

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie tłuste pączusie. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne to one są :-) Akurat te pączusie dużo tłuszczu nie chłoną, dodany alkohol nie pozwala na to.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: