Translate

17 kwietnia 2015

Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym

Połączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika.


Ciasto z kremem i musem brzoskwiniowym

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 250 g masła lub margaryny

Mus brzoskwiniowy:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie ciasta z musem z brzoskwiń:

     

        Ciasto:

  1. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
  2. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru.
  3. Dodać olej, śmietanę, aromat, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować.
  4. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty.
  5. Formę 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
  6. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
  7. Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić.
  8. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. 
  9. Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta, gdy spód włoży się do formy, w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak, aby dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej jeszcze niezastygniętej masy z musu.
  10. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać.
  11. Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.

        Masa budyniowa:

  1. W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek).
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki.
  3. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa.
  4. Zdjąć z ognia i wystudzić. Studzić najlepiej pod przykryciem, nie będzie się tworzył kożuch.
  5. Masło lub margarynę utrzeć, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzoną masę. Ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.

        Mus brzoskwiniowy:

  1. Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać cukier puder (jeśli brzoskwinie są bardzo słodkie cukru, można nie dodawać).
  2. Zalewę z brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml to uzupełnić wodą.
  3. Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać galaretki i rozmieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować).
  4. Odstawić do wystudzenia, aby szybciej zaczęła tężeć, można wstawić do lodówki. Nie dopuścić tylko do całkowitego zastygnięcia, gdyż nie posmarujemy ciasta.

6 komentarzy:

  1. Ale kolorowe. Wygląda zachęcająco, bardzo wiosennie :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Smakuje również dobrze, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciacho, muszę kiedyś wykorzystać Twoj patent na masę brzoskwiniową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Masa szybka do zrobienia, jeśli lubisz brzoskwinie będzie Ci też smakować.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: