Translate

wtorek, 9 czerwca 2015

Lodowiec z truskawkami

Ciasto na zimno z truskawkami to idealny deser na lato. Dojrzałe truskawki zamknięte w lodowcu ze śmietany i galaretki, w upalne dni smakują wybornie. Pyszne ciasto bez pieczenia.


Ciasto bez pieczenia z truskawkami

Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest mało, trudność polega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw.

Ciasto na zimno z truskawkami

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • 2 banany
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml śmietany 30% lub 36% (schłodzona)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie podłużnych biszkoptów (klawiszy)
    dodatkowo:
  • forma o średnicy 26 cm
  • folia spożywcza do wyłożenia formy

Przygotowanie ciasta na zimno z truskawkami:

  1. Każdą galaretkę rozpuścić w oddzielnym naczyniu, zmniejszając podaną na opakowaniu ilość wody o 100 ml, odstawić do wystudzenia.
  2. Formę wyłożyć folią spożywczą i położyć biszkopty.
  3. Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki cukru pudru. Wszystko zmiksować na gładką masę, pod koniec dodając wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki by stężała.
  4. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, odłożyć 15 truskawek, a pozostałe włożyć do blendera. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego (ilość cukru dostosować do słodkości truskawek), rozmieszać na gładką masę. Podzielić na 2 równe części (jedną wstawić do lodówki), a do drugiej dodać jedną tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na zastygniętą masę bananową. Wstawić do lodówki by zastygła.
  5. Do śmietany dodać 2 łyżki cukru pudru, ubić na sztywno uważając, aby nie przebić, gdyż wytrącą się grudki masła. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą warstwę z truskawek, na wierzchu wyłożyć 15 przekrojonych na pół truskawek.
  6. Drugą część zmiksowanych truskawek wyjąć z lodówki, dodać tężejącą galaretkę truskawkową, zmiksować i wylać na wyłożone truskawki (powinny być pokryte masą, gdyż szybko ciemnieją).
  7. Lodowiec wstawić do lodówki i cierpliwie czekać, aż dokładnie zastygnie. Najlepiej robić go wieczorem, po nocy jest idealnie zastygnięty.

    Zobacz również: sernik na zimno z borówkami.

5 komentarzy:

  1. Oj tak, na upalne dni sprawdzi się idealnie ^^
    Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie te paseczki wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis.Polecam, na upały jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Miło mi, że przepis się podoba, dziękuję za polecenie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: