Tarta z ananasem

/ 4

Tarta z ananasem to pyszne ciasto na deser, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mocno ananasowa tarta powstała z karmelizowanego świeżego ananasa.

Ciasto z ananasem
Prosty przepis na tartę z ananasem. Planowałam zrobić tartę z truskawkami, lecz jakoś truskawki zbyt szybko były zjadane. Przygotowując jaglankę z ananasem, stwierdziłam, że z takim ananasem może być fajna tarta. Ananas był, więc stworzyłam smakowitą tartę. Musiała być smaczna, gdyż została zjedzona bardzo szybko. Tarta z ananasem jest dobra zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, jak i po schłodzeniu w lodówce (dla mnie może i jeszcze lepsza).
Ananasowa tarta

Przepis na tartę z ananasem

Składniki na tartę z ananasem:

Ciasto na tartę:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (schłodzonego)
  • 2 żółtka
  • 1 - 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta sody oczyszczonej

Krem do tarty:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka + 2 białka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku

Ananas:

  •  1 dojrzały ananas
  • 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego

Jak zrobić tartę z ananasem?

Ciasto:

  1. Mąkę, cukier, schłodzone masło posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szczyptę sody. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto, śmietanę dodawać stopniowo.
  2. Włożyć do lodówki na około 20 minut.
  3. Schłodzonym ciastem wykleić spód i brzeg foremki o średnicy 28 cm, tak by ciasto delikatnie wystawało za brzeg formy. Spód ponakłuwać widelcem. Podpiec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko wystudzić.

Ananas:

  1. Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części, wyciąć twardy rdzeń znajdujący się w środku. Ananasa pokroić na mniejsze kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać 3 - 4 łyżki cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu wyparowania całego płynu i miękkości ananasa, od czasu do czasu zamieszać.
  2. Wyłożyć na podpieczony spód z ciasta.

Krem:

  1. Wszystkie składniki zmiksować i wylać na ułożonego na cieście ananasa. 
  2. Tartę zapiekać w 160 stopniach C przez 25 - 30 minut. 

    Zobacz również: tarta z jabłkami i kremem czekoladowym.

Komentarze

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam tarty z ananasem, prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jeśli lubisz ananasa to warto spróbować, polecam :)

      Usuń
  2. Tarta z ananasem musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie słoneczna, pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *