Kurczak pieczony na ryżu z warzywami

/ 12

Kurczak pieczony na ryżu z warzywami to pyszne i mało pracochłonne danie obiadowe. Lekkostrawne i zdrowe danie jednogarnkowe, które przygotujemy bez dużego wysiłku.

Podudzia kurczaka na ryżu z warzywami
Pomysł na kurczaka pieczonego na ryżu zaczerpnęłam od mojej Siostry, a przyprawiłam go według swego smaku. W tym daniu z powodzeniem możemy wykorzystać zarówno warzywa świeże, jak i mrożone.

Ryż zalewamy płynem w proporcjach 1:2, czyli na szklankę ryżu potrzebujemy 2 szklanki płynu. W zależności od jakości ryżu czasem trzeba dodać z 1/2 szklanki gorącej wody więcej w czasie pieczenia.

Kurczaka przyprawić według swoich upodobań, u mnie z delikatnie pikantną dobrze przypieczoną skórką. Jeśli nie lubicie mocno przypieczonej skórki, należy cały czas piec pod przykryciem.
Udka kurczaka z ryżem, groszkiem i marchewką
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki na kurczaka pieczonego na ryżu:

  • 1,5 kg podudzi z kurczaka (8 sztuk)
  • 2 duże marchewki
  • średni korzeń selera
  • 450 g groszku mrożonego lub świeżego
  • 300 g ryżu jaśminowego
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego
  • łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka curry lub kurkumy
  • łyżeczka mielonego kuminu (opcjonalnie)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz i sól (ilość według upodobań)
  • łyżeczka ziół prowansalskich do posypania warzyw
  • łyżeczka soli do wody
  • 750 - 800 ml wody lub bulionu warzywnego

Jak przygotować kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami?

  1. Podudzia kurczaka posmarować niewielką ilością oliwy, natrzeć solą i oprószyć z każdej strony czosnkiem, pieprzem, papryką, chili, majerankiem, curry i kuminem. Mięso z wierzchu delikatnie nakłuć nożem, aby przyprawy dotarły pod skórę. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. 
  2. Brytfankę wysmarować oliwą i na dnie wysypać ryż, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa, mrożonego groszku nie rozmrażać. Warzywa z ryżem wymieszać, oprószyć ziołami prowansalskimi i zalać wodą z rozmieszaną w niej solą.
  3. Na wierzchu poukładać pałki kurczaka, jeśli przyprawy zaschły posmarować jeszcze raz oliwą lub spryskać wodą.
  4. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut, a następnie odkryć i zapiekać około 15 minut. Zapiekać tak, jak lubimy, w międzyczasie sprawdzić widelcem stan upieczenia podudzi. Po upieczeniu przykryć i odczekać 5 - 7 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia i ryż wchłonął cały płyn. U mnie skórka na kurczaku mocno przypieczona.
  5. Przed podaniem zdjąć z wierzchu kurczaka, a ryż delikatnie wymieszać z warzywami i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Zobacz również: kurczak pieczony.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *