Translate

16 marca 2015

Sernik z masą krówkową (kajmak)

Niezbyt słodki sernik z masą krówkową (kajmak) to bardzo smaczne ciasto na deser. Spód sernika z orzechami włoskimi dodał ciastu przyjemnego efektu chrupania.


Sernik świąteczny z kajmakiem

Sernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak). Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Spód z herbatników i orzechów włoskich doskonale łączy się ze smakiem masy krówkowej i sera, który najlepiej, aby był gęsty i dobrej jakości.

Sernik idealny  o smaku krówkowym

Składniki

Masa serowa: 

  • 1 kg sera twarogowego (użyłam twarogu Hanusi z Mlekovity)
  • 1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy
  • 5 jajek
  • 60 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć 4 łyżki)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Spód pod sera:

  • 220 g herbatników
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 40 g masła
  • 2 -3 łyżki masy krówkowej
    dodatkowo:
  • płatki migdałów do dekoracji
  • foremka około 28 cm

Przygotowanie:

Spód pod ser:

  1. Masło roztopić. 
  2. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
  3. Orzechy drobno pokroić.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię.

Masa serowa:

(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
  1. Wszystkie składniki zmiksować (pozostawić 2 - 3 łyżki masy krówkowej do polewy). Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.
  2. Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.
  3. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.
  4. Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
  5. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  6. Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły posmarować polewą (będzie się lekko topić). 
  7. Wierzch posypać płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.

Polewa:

  1. Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową.

    Zobacz również: sernik z rodzynkami.

5 komentarzy:

  1. Porywam sobie kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten sernik. Chętnie bym go spróbowała.:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że się podoba :) Zachęcam do przygotowania :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: