Translate

niedziela, 29 marca 2015

Mazurek czekoladowy z bakaliami


Zupełnie niesłusznie do tej pory mazurki były omijane przeze mnie. Mazurek jest chyba najłatwiejszym ciastem do wykonania. Prostota i dowolność jeśli chodzi o wygląd, cóż więcej jeszcze potrzeba. To ciasto zadowoli osoby lubiące czekoladowe i chrupiące, niezbyt słodkie ciasta. Korzystałam z przepisu z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki, nieco tylko zmieniłam proporcje i dodałam lukier.


Składniki:
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej np. tortowej
  • 180 g zimnego masła
  • 1 szklanka cukru pudru (150 g)
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 ugotowane żółtka jajka
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
masa:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej
  • 200 g gorzkiej czekolady z 70 % zawartością kakao
dodatkowo:
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g moreli suszonych
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 50 ml alkoholu np. rum
    na lukier: 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:
  1. Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki.
  2. Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki.
  3. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy (u mnie 33 x 23). Do rozwałkowanego ciasta przyłożyć formę, wyciąć kształt, z pozostałości ciasta zrobić dowolny brzeg(rant). Brzeg nie jest konieczny, ale dodaje uroku.
  5. Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
  6. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii.
  7. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystudzeniu polać smugami utartego lukru.
  8. Wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, u mnie mazurek na święta to podstawa :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, z przyjemnością polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój mazurek wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis ja mam na blogu przepis na mazurek cyganski pozdrawiam i będe tu zaglądać fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) Będzie mi bardzo miło, serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: