Mazurek czekoladowy z bakaliami

/ 7

Mazurek czekoladowy z bakaliami jest najłatwiejszym do przygotowania ciastem na święta. Prostota i dowolność, jeśli chodzi o wygląd, sprawia, że chętnie widzimy go na naszych stołach. Takie ciasto świąteczne zadowoli osoby lubiące czekoladowe i chrupiące, niezbyt słodkie ciasta.

Czekoladowy mazurek na święta
Mazurek czekoladowy z bakaliami to jedno z chętniej jedzonych ciast, które obecnie przygotowuję na Wielkanoc. Wcześniej zupełnie niesłusznie mazurki były przeze mnie omijane, chociaż ich smak bardzo lubiłam. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania, polecam je nawet osobom mało obytym w tajnikach wypiekania.

Kruche ciasto wypełnione pysznym kremem czekoladowym z chrupiącymi bakaliami i lukrem stanowi idealny deser na święta i nie tylko. Mazurek wielkanocny poza babką jest jednym z częściej goszczących na stole wielkanocnym ciastem. Mazurek świąteczny podstawę zazwyczaj ma z ciasta kruchego, chociaż dawniej dość często było to ciasto marcepanowe. Mazurek wypełniony może być różnymi masami i kremami, najczęściej o smaku orzechowym i właśnie czekoladowym. Dekorację mogą stanowić orzechy lub inne bakalie, owoce kandyzowane, lukier, wszystko według własnych upodobań.
Ciasto czekoladowe z bakaliami

Przepis na mazurka czekoladowego z bakaliami:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g zimnego masła
  • 1 szklanka cukru pudru (150 g)
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 ugotowane żółtka
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

Masa do mazurka:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej
  • 200 g gorzkiej czekolady z 70% zawartością kakao

Dodatkowo:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g moreli suszonych
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 50 ml alkoholu np. rum

Lukier: 

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny
    Mazurek świąteczny z bakaliami

Jak przygotować mazurek czekoladowy z bakaliami na święta?

  1. Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki.
  2. Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki.
  3. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy (u mnie 33 cm x 23 cm). Do rozwałkowanego ciasta przyłożyć formę, wyciąć kształt, a z pozostałości ciasta zrobić dowolny brzeg (rant). Brzeg nie jest konieczny, ale dodaje uroku.
  5. Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
  6. Wyjąć ciasto i wyłożyć na wierzch czekoladową masę, wyrównać. Na masę równomiernie posypać rodzynki, wiórki, orzechy, migdały i morele, lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii.
  7. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystudzeniu polać smugami utartego lukru.
  8. Wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

    Zobacz również: babka cytrynowa z lukrem.

Komentarze

  1. Pysznie wygląda, u mnie mazurek na święta to podstawa :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, z przyjemnością polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój mazurek wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis ja mam na blogu przepis na mazurek cyganski pozdrawiam i będe tu zaglądać fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) Będzie mi bardzo miło, serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *